CHP'li Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığı tarafından günlük açıklanan koronavirüs tablosunun da son zamanlarda TÜİK verileri gibi algılanmaya başlandığını ifade etti: "Açıklanan veriler, işsiz sayısı artarken 'İşsizlik azalıyor' diyen TÜİK verileri gibi görülmeye başlandı".

CHP'li Gürer: Koronavirüs verileri, TÜİK verileri gibi görülmeye başlandı

Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı konulan çok sayıda kişinin hastane yerine evinde izole edildiği yönünde telefonlar aldıklarını belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından günlük açıklanan koronavirüs tablosunun da son zamanlarda TÜİK verileri gibi algılanmaya başlandığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “İşsizliği, enflasyon düşük çıkarmak için verilerle oynayan TÜİK gibi Sağlık Bakanlığı da teşhis konup eve gönderilen hastaları günlük vakalar içinde saymıyor mu? Sayıyor ise hastalık başladığı gün nerede ise tek tük vaka duyarken, şimdi çevremizde onlarca vaka ve 'hastayım' diye arayan varken, tüm Türkiye’de vaka sayısı nasıl 1200'lerde geziniyor" dedi.

"İstisnasız 81 ile böldüğümüzde günlük vaka 14’lerde görülüyor" diyen Gürer, şu soruları yöneltti: "Bu durum soru işareti yaratıyor. Açıklanan koronavirüs tablolarında eve gönderilen hastalar sayılmıyor mu? 'Hastalar evlerine gönderilip, vaka sayıları düşük tutulup hastalıkta başarı sağlandı' algısı hastalığın yayılmasına vesile olmuyor mu? Bir kişi onlarca insana bulaştırıyor diye bilim insanları açıklama yaparken ortaya çıkan vakalar çevresine hastalığı bu kadar sınırlı mı bulaştırıyor? Vaka verileri netleşinceye kadar hasta aramızda gezdiğine göre teşhis öncesi bulaştırma bu kadar düşük mü? Demek ki bu kadar sosyal mesafe ortadan kalkmışken, bu kadar az vaka virüsün etkisi düşük algısı yaratmaz mı? Ekonominin kırılgan ve sorunlu olması hastalık rakamları düşük gösterilmesinde bir neden mi? Yoksa sürü bağışıklığı yöntemine mi geçildi?”

chp-li-gurer-koronavirus-verileri-tuik-verileri-gibi-gorulmeye-baslandi-770601-1.

"BAYRAM SONRASI CİDDİ ARTIŞ VAR"

Gürer, Kurban Bayramı sonrası Covid-19 olduğunu söyleyen ya da olduğunu haber aldığı kişi sayısında ciddi artış olduğunu belirterek, ”Köy, ilçe yurttaşlarımızla konuşuyoruz. Vakalarla ilgili anlatılar duyuyoruz. Bakanlık açıklamasına bakıyoruz, rakamlar nerede ise aynı ortalamada gidiyor. Bu durumda 'Verilerde bir durum mu var?' sorusu akıllara geliyor” diye konuştu.

"ATAMA BEKLEYEN BİNLERCE SAĞLIKÇI VAR"

"Farklı illerde görüşmelerimizde hastalığın büyük kentlerden Anadolu illerine taşındığını gösteriyor" diyen Gürer, "Hastanelerde yoğunluk var. Belirtisi ortaya çıkıp ağır geçirmeyen eve gönderiliyor. Evde yeterli ve gerekli önlem alınabiliyor mu? Kendisine Covid-19 tanısı konulan kişilerin ailelerine vaka belirtisi olmadığı gerekçesiyle test yapılmadığını iddia edenler var. Sağlık birimleri fedakarca çalışıyor. Doktor, hemşire ve diğer birim görevlileri her ilde üstün bir çaba ve gayret içindeler ancak binlerce kişiyi hastanede, evde izlemek, takip etmek kolay değil, Sağlıkçılar alkıştan öte her türlü desteği fazlası İle hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Atama bekleyen binlerce sağlıkçı olduğunu kaydeden Gürer, şöyle devam etti: "Bunlar bir an önce işe alınıp ev tedavilerinde olanlar için devreye konmalıdır. Covid-19 tanısı konulanlara ‘evine git, kendini izole et. Ağırlaşırsan gel’ denildiği ifade edildiğine göre bunların evde durumları yakın takibe alınmalıdır. Yapılan çalışma vardır ancak artan vaka sayıları takiplerde eksiklikleri yaratması şartlar gereği olağandır. Bunu aşmanın yolu sağlık çalışanın sayısını artırmaktır. Hasta kişilerin evlerinde yaşayan aile bireylerine de düzenli test yapılmalıdır.Hasta Eğer ev içinde yeterince izole olmazsa, onunla temasın olup hasta değilim diye sokağa çıkanla hastalık taşınmış olacaktır?"

"TÜİK VERİLERİ GİBİ GÖRÜLMEYE BAŞLADI"

Sağlık Bakanlığı’nca günlük olarak açıklanan koronavirüs tablosunun, açıklamalar, yasaklar ve çevre duyumları ile örtüşmediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Sağlık Bakanlığı günlük koronavirüs tablosunu açıklarken, sadece hastanede yatanları mı açıklıyor? Evine gönderilen hastalar, bu tabloya dahil ediliyor mu? Bu konuda vatandaşlar arasında ciddi bir sorgulama var. Açıklanan veriler, işyerleri sürekli kapanırken, işsiz sayısı artarken, “işsizlik azalıyor” diyen, enflasyonu düşük göstermek için kullanılmayan, en ucuz ürünleri tüketim torbası içine koyan TÜİK verileri gibi görülmeye başlandı" diye konuştu.

"HAFTALARCA AYNI MASKEYLE DOLAŞANLAR VAR"

Vaka sayısının Kurban Bayramı öncesine göre çok daha arttığını belirten Gürer, “Maske ücretli olduğu için günlerce, haftalarca aynı maskeyi kullananlar var. Sürekli aynı maskenin kullanılması, korumadığı gibi virüsün daha çabuk bulaşmasına neden olduğunu bilim insanları sürekli açıklıyor ama vatandaş maskeye alımda sıkıntısı yaşıyor. Maskesini denetimde göstermek için yanında taşıyor” dedi.