CHP'li Gürer, çiftçi ve esnaf Bağ-Kur primlerinin 3 bin 452 liraya çıktığını belirterek, çok sayıda ödeme güçlüğü çeken esnaf ve çiftçi için çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

CHP’li Gürer: SGK ve Bağ-Kur emeklilik prim gün sayıları arasındaki fark ortadan kaldırılmalıdır
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı konuşmada, çiftçi ve esnaf Bağ-Kur primlerinin 3 bin 452 liraya çıktığını belirterek, çok sayıda ödeme güçlüğü çeken esnaf ve çiftçi için çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

Gürer sigortalı çalışan ile Bağ-Kur’lu çiftçi ve esnaf arasında prim gün sayısında adaletsizliğin de giderilmesini istedi. Esnaf ve çiftçi 9000 bin gün prim öderken sigortalı kademeli 7.200 gün prim ödemesi nedeni ile oluşan farklılığın esnaf ve çiftçi lehine düzenlenmesini talep etti. Emekliliğe ermenin de emekliliği yaşamanın da AKP iktidarlarıyla sorun hâline geldiğini belirten Gürer, “Çiftçi ve esnaf Bağ-Kur primleri 3.452 liraya çıktı. Bugünkü ekonomik krizde çiftçi ve esnaf bu primleri nasıl ödeyecek? Bu konuda düzenleme sağlanmalıdır. Çok sayıda ödeme güçlüğüne düşen esnaf ve çiftçi için çözüm üretilmelidir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi GürerCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

BAĞ-KUR 9000 GÜN, SOSYAL SİGORTALAR 7 BİN 200 GÜN

Bağ-Kur'da emekli olmak için primin 9000 gün olması şartı olduğuna dikkat çeken Gürer, sosyal sigortalarda ise bu kademeli olarak 7200 gün olduğuna işaret etti. CHP’li Gürer, bu aradaki dengesizliğin ortadan kaldırılması, esnaf ve çiftçinin emekli olması için de primlerinde sigortalılarla eş değer kılınması gerektiğini ifade etti.