CHP'li Ömer Fethi Gürer, TİGEM'e bağlı işletmelerde son yıllarda büyük oranda artış gösteren hayvan ölümlerini ve işletmelerin hayvancılık faaliyetlerinde artan zararı Meclis gündemine taşıdı. Gürer, "TİGEM’e bağlı işletmelerde hayvan hastalıklarının önlenememesinin sebepleri nelerdir?" diye sordu.

CHP'li Gürer: TİGEM’deki hayvan kayıpları neden önlenemiyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı 6 tarım işletmesinde, son 3 yılda 4 binden fazla hayvanın hastalıktan dolayı ölmesi ya da zorunlu kesime gönderilmesini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'na yönelttiği soru önergesinde, Sayıştay'ın denetim raporuna göre, TİGEM’in 29 milyon TL olan 2018 yılındaki hayvancılık faaliyeti zararının 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye çıktığına işaret ederek, hayvan ölümlerinin aşılamada ya da eksik olan veteriner sayısıyla ilgisinin olup olmadığının açıklanmasını istedi.

SAYIŞTAY’IN TESPİTLERİ

Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Sayıştay’ın TİGEM’de artış gösteren hayvan hastalıklarıyla ilgili tespitlerine de yer verdi.

Sayıştay’ın denetim raporuna göre TİGEM’e bağlı Anadolu, Ceylanpınar, Çukurova, Gözlü, Karacabey ve Türkgeldiişletmelerinde son 3 yılda 4 bin 52 hayvanın, hastalıkları dolayısıyla ya öldüğü ya da zorunlu kesime gönderildiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sorunla ilgili bir denetim yapılıp yapılmadığını sordu.

"AŞILAR TESİRSİZ Mİ?"

Son 3 yıl içinde TİGEM’e bağlı Karacabey Tarım İşletmesinde 2 bin 27, Ceylanpınar’da 1006, Anadolu ve Gözlü işletmelerinde de 205 hayvanın brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderildiğinin Sayıştay’ın denetim raporuna yandığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Artış gösteren brusella hastalığı hayvanlara aşı yapılmamasından mı yoksa aşının tesirsiz olmasından mı kaynaklanmaktadır?” diye sordu.

"BRUSELLA HASTALIĞI ARTIŞ GÖSTERDİ"

ÜÇ yılda TİGEM’e bağlı 4 işletmede brusella hastalığından dolayı 3 bin 238 hayvanın zorunlu kesime gönderildiğini, bu hastalığın sadece Çukurova ve Türkgeldi işletmelerinde görülmediğine de dikkat çeken Gürer, Brusella hastalığının artış gösterdiği 4 işletme ile bu hastalığın görülmediği 2 işletmede konuyla ilgili inceleme yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını istedi.

"4 İŞLETMEDE TÜBERKÜLOZÜN ÖNÜNE GEÇİLEMEDİ"

Gürer, TİGEM’e bağlı işletmelerde sadece brusella değil, tüberküloz ve üç gün hastalıklarının da ciddi artış gösterdiğinin Satıştay’ın denetim raporlarında ye aldığına işaret ederek, Anadolu ve Gözlü tarım işletmelerinde 459 hayvanda görülen tüberküloz hastalığıyla ilgili ne gibi bir çalışma yapıldığını da sordu.

"BAKANLIK UYARILARA KULAK TIKADI"

Ceylanpınar ve Çukurova tarım işletmelerinde 355 hayvanda Üç Gün hastalığının tespit edildiğine de vurgu yapan Gürer, büyükbaş hayvanlarda toplu ölümlere neden olabilen bu hastalıkla ilgili önceki dönemlerde defalarca kez uyarmalarına rağmen, Bakanlığın bu konuda önlem almadığının da ortaya çıktığını belirtti.

"HAYVAN KORONASI İÇİN NEDEN ÖNLEM ALINMADI?"

Gürer, virüs kaynaklı olan ve ‘Hayvan koronası’ olarak da bilinen bu hastalığın ilk kez 2012 yılında ortaya çıktığını ve sağmal ineklerde toplu ölümlere neden olan bu hastalığın aradan 8 yıl geçtikten sonra yeniden ülkemizde görülmeye başlandığını ifade etti. Gürer, uyarılara rağmen bu konuda yeterli önlem alınmamış olmasının gerekçelerinin de açıklanmasını istedi.

2019 YILI ZARARI 98.5 MİLYON LİRAYA ÇIKTI

Sayıştay denetim raporuna göre 2018 yılında 29 milyon TL olan hayvancılık faaliyet zararının 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye yükseldiğinin belirtildiğine dikkat çeken Gürer, Bakanlığın bu konularda her hangi bir önlem alıp almadığını, aldı ise sorunların aşılabilmesinin mümkün görünüp görünmediğinin de kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

"1. TİGEM’de hayvan hastalıklarının sürdüğü Sayıştay raporlarına da yansımaktadır. TİGEM’e bağlı işletmelerde hayvan hastalıklarının önlenememesinin sebepleri nelerdir?

2. TİGEM’e bağlı işletmelerde hayvan hastalıklarının önlenmesi için; veteriner sayısı, aşı miktarı ve takip sistemi yeterli midir?

3. Anadolu, Ceylanpınar, Çukurova, Gözlü, Karacabey ve Türkgeldi işletmelerinde son 3 yılda toplam 4 bin 52 hayvanın, hastalıkları dolayısıyla ya telef olması ya da zorunlu kesime gönderilmesi ile ilgili bir denetim yapılmışmıdır?

4. Yukarıda bahse konu işletmelerde bulunan ithal hayvanların ölüm oranı nedir?

5. Karacabey işletmesinde, son 3 yıl içinde Bruselladan dolayı toplam 2 bin 27 hayvan zorunlu kesime gönderilmiş olupBrusella hastalığı Karacabey’den sonra en çok Ceylanpınar tarım işletmesinde görülmüştür. Bunun nedeni hayvanlara aşı yapılmamasından ya da aşının tesirsiz olmasından mı kaynaklanmaktadır?

6. Ceylanpınar’da ise son üç yıl içinde toplam 1006 hayvan Bruselladan dolayı zorunlu kesime gittiğine göre bu hayvanlar veteriner kontrolünde değil midir?

7. Yine Anadolu ve Gözlü işletmelerinde de Brusella hastalığı görülürken, bu iki işletmede de son üç yılda toplam 205 hayvan kesime yollanmıştır. TİGEM’in sadece Çukurova ve Türkgeldi tarım işletmelerinde Brusella hastalığının görülmediğine dair tespiti dikkate alınarak bu iki işletme ve hastalığın görüldüğü diğer işletmelerde inceleme yapılmış mıdır?

8. 3 yılda TİGEM’in 4 işletmesinde toplam 3 bin 238 hayvan Bruselladan dolayı zorunlu kesime gönderilmesinin yanında bir hayvan hastalığı olan Tüberküloz’un Anadolu ve Gözlü tarım işletmelerinde 459 hayvanda görülmesi ile ilgili inceleme yapılmış mıdır?

9. Üç Gün hastalığı da Ceylanpınar ve Çukurova tarım işletmelerinde toplam 355 hayvanda gördüğüne göre aşı ve ahır ilaçlaması ile birlikte bulaşıcılığı sağlayan sineğe tedbir alan uygulamalar yapılmış mıdır? Sayıştay’ın 2019 yılı denetim raporunda da bu konuya özellikle dikkat çekilmektedir. Hayvancılık faaliyetlerinde giderek artan miktarlarda zarara neden olduğu bilindiği halde yeterli önlemlerin alınmamasının nedenleri nelerdir?

10. Sayıştay denetim raporunda “2018 yılında 29 milyon TL olan hayvancılık faaliyet zararı 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye yükselmiştir” denilmesi sorunun giderek artığınınsomut ifadesi değil midir?

11. Bu bağlamda bahse konu kamu kuruluşunda önlem alınarak sorunun aşılabilmesi olası mıdır?”