CHP’li Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bazı ürünlerde hasadın başladığını tarım sektöründe salgın nedeniyle yaşanan belirsizliğin çiftçileri karamsarlığa sürüklediğini söyledi

CHP’li Gürer: Virüsten sonra bir de kıtlık yaşamayalım

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanması muhtemel sorunlara ilişkin yaptığı çıklamada “Özellikle önümüzdeki bir aylık süreçteki ekim döneminde yaşanabilecek sorunların önüne geçilemezse, ülkemiz bunun acısını yıl boyunca çekebilir” uyarısında bulundu.

TARIM SEKTÖRÜ ÇOK KRİTİK BİR SÜRECE GİRDİ

Gürer, bir taraftan koronavirüs tehdidiyle mücadele edilirken, diğer yandan ekim sezonunun başladığı Türkiye'de tarım sektörü açısından çok kritik bir sürece girildiğini belirtti. Sebze fidesi ve tohumunda ekim ve dikim sezonuna başlandığını, bazı ürünlerde ise hasat dönemine yaklaşıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Gürer, korona virüs salgını nedeniyle önünü göremeyen çiftçilerin ciddi bir karamsarlık içinde olduğuna dikkat çekti. Bazı bölgelerde domates, patlıcan, biber gibi fide dikimi, diğer ürünlerin tohum ekimi başladığını ifade etti.

65 YAŞ ÜSTÜ ÇİFTÇİLER NE YAPACAK?

Ülkemizde İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelgeyle 65 yaş ve üstü yaşlardaki tüm vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı uygulandığını anımsatan Gürer, “Tarlada, bağda, bahçede ekim yapan çiftçilerin büyük çoğunluğu zaten 65 yaşın üstündedir. Bu vatandaşlar fide, tohum ve gübre alabilmek için şehir merkezlerine gidemeyecek. Bakanlık köylere fide tohum gübre ilacı ulaştırmak zorundadır. Bir şekilde fide, tohum ve gübre 65 yaş üstü çiftçilerimize ulaştırılmalıdır. Çiftçi borçları yapılandırılmalı, banka borç faizleri silinmelidir. Destekler derhal verilmelidir. Halen 2019 destekleri verilmemiş ürünler vardır. Bu nedenle belirsizlik yaşayan çiftçiler için şimdiden bir önlem planı hazırlan malıdır. Böyle bir önlem hazırlığı var ise bunun şimdiden yapılmalıdır” diye konuştu.

BÜYÜK FİDE FİRMALARI TEDİRGİN

Fide üretimi yapan tarımsal firmaların, fideleri çek karşılığında toptan ve perakende satış noktalarına ulaştırdığına vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “Fideler pazarlamacıda kalırsa, çekleri de ödeyemeyecek. Bu durumda oluşacak mağduriyet özellikle ana firmalar için risk oluşturacak. Böyle bir durumda fide üreticileri de daralmaya gidebilir. Fide üreticilerinin uğrayacağı zarar için bu firmalara destek ve güvence sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

GEÇ KALINMADAN SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNMALI

Bu ve benzer sorunlar nedeniyle ekim sezonunun başladığı bu günlerin en az sorunla atlatılması gerektiğine de vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerimizin yaşadığı belirsizliklerin bir an önce ortadan kaldırılması, bir taraftan salgınla mücadele ederken, diğer yandan da tarım ürünlerinin üretiminde sorun yaşanmayacak olanakların sağlanması için geç kalınmadan girişim başlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.