CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekerdeki fiyat artışının nedeninin fabrikaların özelleştirilmesi ve siyasi iktidarın iş bilmezliği olduğunu söyledi. Gürer, “Bir yıl öncesi 50 kiloluk torbası 225 lira olan şeker, TÜRKŞEKER'de 570 liraya, özel sektörde ise 700-800 liraya gelmiş durumdadır. Şeker pancarıyla ilgili yanlış planlama şekeri karaborsaya düşürmüştür” dedi.

CHP'li Gürer: Yanlış planlama şekeri karaborsaya düşürdü

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şeker fiyatlarındaki artışı gündeme getirdi.

Şekerin karaborsaya düştüğünü belirten Gürer, fiyatlardaki artışın şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve siyasi iktidarın iş bilmezliğinden kaynaklandığını söyledi.

Fiyatlardaki artışın şekerden üretilen tüm ürünlerin fiyatını da etkilediğini belirten Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarının kamulaştırılması halinde şekerde gelecekte daha derin oluşacak sorunların önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

Şekerde gelinen son noktanın ülkemizde tarımda yaşanan sorunları somut örneği olduğuna vurgu yapan Gürer, şeker pancarı stratejik bir ürün olmasına rağmen şeker fabrikalarının satıldığını belirtti.

"FABRİKA 420 LİRAYA ALDIĞI PANCARIN KÜSPESİNİ 600 LİRAYA SATTI"

Geçen yıl taban fiyatı 420 lira olarak belirlenen şeker pancarının küspesini özel fabrikaların çiftçiye 600 liradan sattığını hatırlatan Gürer, geçen yıl kasımda şeker fiyatlarına yüzde 25 zam gelirken bu yıl şekerde karaborsanın başladığını ifade etti. Gürer, “Buradaki olay, özel şeker fabrikalarının kamu fabrikalarını zorlayarak şekerin fiyatını bu önümüzdeki dönem alacakları şeker pancarı ürünün olası taban fiyatı ile oluşacak maliyetine bugünden taşımak” ifadelerini kullandı.

Özelleştirme sürecinde AKP’lilerin "Şeker fabrikaları özelleştirildiğinde rekabet artacak, fabrikalardan işçi çıkarılmayacak, bunun yansıması olarak şeker ucuzlayacak” dediklerini kaydeden Gürer, “Ama öyle olmadığını gördük” dedi.

"225 LİRALIK BİR TORBA ŞEKER 800 LİRAYA ÇIKTI"

TÜRKŞEKER'in kilosunu 10 liraya çektiği şekerin özel sektör fabrikalarında daha yüksek fiyatla satıldığını anlatan Gürer, “Bir yıl öncesi 50 kiloluk torbası 225 lira olan şeker, TÜRKŞEKER'de 570 liraya, özel sektörde ise 700-800 liraya gelmiş durumdadır. İşte iş bilmezliğin yarattığı sonuçlardan biri de budur. Stratejik bir ürün olan şeker pancarıyla ilgili yanlış planlama, öngörü şekeri de karaborsaya düşürmüştür, olan vatandaşa olmaktadır. Tüketici bu konuda mağduriyet yaşamaktadır. Şeker pancarı fabrikaları devlette olsaydı sübvanse edilecek, fiyatlar bu kadar artmayacaktı. Nasıl ki yurt dışından buğdayın tonu 6 bin 700 liradan alınıp kendi sanayicimize 3 bin 250 liradan veriliyorsa şeker pancarında da bu destek sağlanacaktı ve şekerde karaborsa noktasında satışlar olmayacaktı” dedi. (ANKA)