CHP’li kadın milletvekilleri, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini Meclis kürsüsünü mor örtü ile kaplayarak protesto etti. CHP'nin, TBMM Genel Kurulu'nda, "İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin yol açtığı toplumsal ve hukuksal sorunların araştırılması" için genel görüşme önerisi kabul edilmedi.

CHP'li kadın milletvekillerinden Meclis'te İstanbul Sözleşmesi eylemi

CHP’li kadın milletvekilleri, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini Meclis kürsüsünü mor örtü ile kaplayarak protesto etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ve kadına yönelik şiddet konusundaki önergeler görüşülürken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca konuşma yapmak üzere kürsüye gelirken beraberindeki kadın milletvekilleri kürsüyü mor bezle kapladı.

Oturumu yöneten AKP’li TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, mor örtünün kaldırılmasını istedi.

Karaca, örtüyü kaldırmayınca Bilgiç oturuma iki kez ara verdi.

Bunun üzerine Bilgiç, CHP’li Karaca’ya uyarı cezası verdi.

Karaca ise, “Bu ceza tüm kadınlar adına şeref madalyasıdır” karşılığını verdi.

CHP'NİN GENEL GÖRÜŞME ÖNERİSİ KABUL EDİLMEDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, "İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin yol açtığı toplumsal ve hukuksal sorunların araştırılması" için genel görüşme önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi konusunda verdiği genel görüşme önergesinin bugün ele alınması önerisi görüşüldü.

İstanbul Sözleşmesi'nin, kadına şiddeti önlemek ve bunun için politika üretmek için imzalandığını ifade eden CHP'li Karaca, "Siz, 'Kadınlar şiddete uğrasın, cinayete kurban gitsin, yeter ki bizim oyumuz azalmasın' dediniz. Şeyhlerin, tarikatların, müritlerin bir avuç oyuna muhtaç olduğunuz için İstanbul Sözleşmesi'ni onların talimatıyla geri çekmeyi yeğlediniz. Emin olun, 42 milyon kadın bunun hesabını size sandıkta soracak." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'nin genel görüşme önerisi, yapılan oylama sonucunda kabul edilmedi.

Kaynak: ANKA / AA