AKP’nin günü kurtarmaya çalışan ekonomi politikalarının sonuçlarına dikkati çeken CHP’li Özgür Karabat, TÜİK’in ‘hanenin maddi durumu beklentisi’ verilerine dikkati çekti. Verilerin tarihi dip seviyelerde olduğunu kaydeden Karabat, “Devletin resmi verilerinde bile vatandaşların karamsarlığa hapsolduğu görülüyor. Acı veriler ortada” dedi.

CHP’li Karabat, TÜİK verilerine dikkat çekti: Hanelerin maddi durumu çöküyor, veriler tarihi dip seviyede
Fotoğraf: Depophotos

HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tüketici Güven Endeksi’ni oluşturan alt endekslerden ‘hanenin maddi durumu beklentisi’ verilerinin tarihi dip seviyelerde olduğunu söyledi.

"Mevcut dönemde hanenin maddi durumu beklentisi" verilerinin eylül ayında bir önceki aya göre, yüzde 1.5 düşüşle 53 değerine gerilediğine dikkati çeken Karabat, “Aynı dönemde ‘Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi’ yüzde 1.1 düşüşle 71.4 değerini aldı. ‘Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi’ de yüzde 1.6 artışla 74 değerine çıktı. Ama ailelerin geleceğe ilişkin karamsarlığı devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"AKP’nin günü kurtarmaya çalışan ve hamaset dolu politikalarının artık toplumda karşılığı yok. Devletin resmi verilerinde bile vatandaşların karamsarlığa hapsolduğu görülüyor. Acı veriler ortada...

TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’ni oluşturan alt endekslerden “Mevcut dönemde hanenin maddi durumu beklentisi” Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.5 düşüşle 53 değerine geriledi. Ailelerin maddi durum beklentileri tarihi dip seviyelerde!

0-200 aralığında ölçülen bu endeksler 100’ün üzerindeyse iyimser, altındaysa karamsar olarak değerlendiriliyor. Mevcut maddi durum beklentisi 10 yıl önce 80 seviyelerindeydi. O zaman da ekonomi iyi değildi ancak günümüzdeki kadar felaket bir durum yoktu.

Aynı dönemde “Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi” %1.1 düşüşle 71.4 değerini aldı. “Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi” de %1.6 artışla 74 değerine çıktı. Ama ailelerin geleceğe ilişkin karamsarlığı devam ediyor.

'SORUNUN TEMELİNDE AKP’NİN RANTÇI EKONOMİ POLİTİKALARI YATIYOR'

Hanelerin gelirleri, temel harcamalarına yetmiyor. Büyük bir yoksullaşma var ve AKP bunu dış kaynaklı bir sorun olarak anlatıyor. Oysa ki sorunun temelinde AKP’nin rantçı ekonomi politikaları yatıyor.

Kamu kaynaklarının adil yönetilmediği, ihalelerin adrese teslim yapıldığı, yatırımcının ürkütüldüğü ve insan kaynağının değersizleştirildiği bir siyaset, Türkiye’ye yoksulluktan başka bir şey veremez.

Ailelerin maddi sorunlarını bitirecek, umutlarını yeşertecek olan bizleriz. Halkımız AKP’nin dayattığı yoksulluk politikasına mahkum değildir. Bu yüzden acil değişim şart diyoruz."