CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, ilk ve ortaokullara ayrılan bütçenin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Karabıyık, "Bu yıl ilk defa ilk ve ortaokullara da bütçe ayırdınız. Ama 1000 öğrencisi olan bir okula 4 bin 500- 5 bin 500 lira Sayın Bakan. Bu neye yetsin?" dedi.

CHP'li Karabıyık, MEB'in okullara gönderdiği ödeneği eleştirdi: İyi bir aşamaya gelemediniz
Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim politikalarını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, ilk ve ortaokullara ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyledi. Karabıyık, "Öncelikle sadece liselere gönderiliyordu, ilk ve ortaokulda sadece elektrik ve su giderleri ödeniyordu. Bu yıl ilk defa ilk ve ortaokullara da bütçe ayırdınız. Ama 1000 öğrencisi olan bir okula 4 bin 500- 5 bin 500 lira Sayın Bakan. Bu neye yetsin? Bu rakamlara lütfen biraz daha ayrıntılı dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), 2021 yılı kesin hesapları kanun teklifi, 2023 yılı bütçeleri kanun teklifi ve Sayıştay raporları görüşüldü.

CHP grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, AKP’nin 20 yıllık vizyon ve eğitim sisteminin, sorun çözme, çocukların ve gençlerin maksimum yararını amaç edinmede, ülke kalkınmasını hedeflemekten uzak kaldığını; çocukların ve gençlerin ideolojik olarak şekillendirilmesi temeline dayandırıldığını ifade etti.

“YÖK VE ÜNİVERSİTELERİN BÜTÇESİ YÜZDE 25 AZALMIŞTIR”

Üniversite bütçelerinin milli gelir içerisindeki payının azaldığını belirten Karabıyık, “2002 ile 2023’ü kıyasladığımızda, gördüğünüz gibi 0,71- 0,72. O kadar çok üniversite sayısı arttı ki, bu artışı karşılayacak bir rakam değil. 2016 yılında YÖK ve üniversitelerin bütçesi yüzde 4,16’yken 2023 yılına geldiğimizde yüzde 3’e gerilemiş. 2016’dan bu yana da YÖK ve üniversitelerin bütçesi neredeyse yüzde 25 azaltmıştır. Belki de nitelik sorunun sebeplerinden bir tanesi budur diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 435 milyar 351 milyon 82 bin lira olduğunu ancak 2023 bütçesinde faize 565,6 milyar liranın da ayrıldığını kaydeden Karabıyık, “Yani faiz ödemeleri Milli Eğitim Bakanlığından 15 milyon 839 bin 140 öğrenci için bir yıllık ayrılan bütçeden daha fazladır” diye konuştu.

"MEB YATIRIMLARI GERİLEDİ"

Karabıyık, eğitim bütçesinin merkezi yönetim bütçesindeki payının yüzde 19 küsurdan yüzde 14’e gerilediğini kaydeden Karabıyık, “Eğitim bütçesinin milli gelire oranı da yüzde 4,21’den yüzde 3,48’e gerileyen, hatta bu paylar 4+4+4 sisteminin bile gerisinde kalmış olduğunu görüyoruz. Yatırımlar da böyle, bağışlara bel bağlamış bir bakanlık görünümüne gelmiş” diyerek Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarının 2002 ile kıyaslayarak, “2002’den 2023’e yüzde 22,34’ten yüzde 12,65’e gerilediğini kaydetti.

8 BAKANININ DÖNEMİNDE YAPILANLARI ELEŞTİRDİ: İMKAN SİZDE OLMAMIŞ

AKP iktidarında görev yapan 8 Milli Eğitim Bakanının uygulamalarını ve politikalarını sıralayan Karabıyık, şu ifadelere yer verdi:

"Şöyle bir baktığım zaman temel dik yazıdan, eğik yazıya geçilmiş. İki bakan sonra yeniden dik yazıya geçilmiş. 4+4+4 eğitim modeline geçilmiş. TCK madde 263 değiştirilmiş. Ulusal bayramların statlarda kutlanması yasaklanmış. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kur’an kurslarını denetlemesine son verilmiş. Öğrenci andı kaldırılmış.

MEB ve TÜGVA ile protokol imzalanmış. Sosyal etkinlikler yönetmeliği değiştirilmiş. Vakıf ve derneklerle protokol yapılmaya devam edilmiş. Böyle gidiyor. Eğitimin kalitesini artıracak, öğrencilerin başarısını önceleyecek ne var diye baktığımda, FATİH projesinin amaçları içinde yazıyor, onda da gelinen nokta ortada. Böyle geçmiş yıllar. Eğitimde de temel başarının gerilediğini görüyoruz.

Geçen yıla göre öğrenci sayısında yüzde 5 artış var. Öğretmen sayısında yarısı kadar kalmış, yüzde 2,3. Derslik sayısında da yüzde 2,4. Yani bu yeterli bir yatırım mıdır, yeterli bir bütçe midir, yanlış planlama mıdır? Ama sonuç bu. Öğrenci sayısına artan oranda ne öğretmen ne de derslik sağlama imkanı sizde olmamış."

"İŞKUR ÜZERİNDEN YAPTIĞINIZ ATAMALAR DA YETERLİ DEĞİL"

Bu yıl ilk defa ilk ve ortaokullara verilen bütçenin yetersiz olduğunu ifade eden Karabıyık, şunları söyledi:

"Öncelikle sadece liselere gönderiliyordu, ilk ve ortaokulda sadece elektrik ve su giderleri ödeniyordu. Bu yıl ilk defa ilk ve ortaokullara da bütçe ayırdınız. Ama 1000 öğrencisi olan bir okula 4 bin 500- 5 bin 500 lira Sayın Bakan. Bu neye yetsin? Bu rakamlara lütfen biraz daha ayrıntılı dikkat etmemiz gerekiyor. Öğrencilerden kayıt parası alınmaya devam ediliyor. Masraflar katlanıyor, velilerden para isteniyor. Hele okul öncesi eğitimde her dönem için birtakım masraflar isteniyor. Kadrolu, hizmetli ataması yapılmadı. Bazı okullarda en az 5-6 temizlik görevlisine ihtiyaç var. İŞKUR üzerinden yaptığınız atamalar da zaten yeterli değil. Ne sağlık personeli ne güvenlik ne de temizlik görevlisi konusunda iyi bir aşamaya gelemediniz. Halen bu sorunlar devam ediyor Sayın Bakan."

ANKA