CHP’li Karaca Cerattepelilerle bir araya geldi

DİLAN ŞAHİNBAŞ

CHP Doğa Hakları Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Artvin'in Cerattepe bölgesindeki bakır madeni sahasını gezerek incelemelerde bulundu. Karaca, 3 günden beri Karadeniz bölesinde çevre örgütleriyle bir araya geldiğini söyledi.

chp-li-karaca-cerattepelilerle-bir-araya-geldi-529338-1.

Karaca, “Bölgemizdeki doğa hakları ihlallerinin yerinde tespit etmek, inceleyerek yerinde raporlar hazırlamak aynı zamanda da bundan sonraki mücadelemizde hem hukuki anlamda hem de eylemsel anlamada hem de halkın direnişinin güçleneceği yaşam alanına sahip çıkma mücadelesine güç verecek olan doğa hakları izleme birimlerimizi oluşturmak üzere buradaydık." dedi

Cerattepe’ye ve Artvinlilere kurulan tuzağı görmemek mümkün değil

Artvin denilince tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Cerattepe direnişini, Cerattepe’yi ve burada Artvinlilerin geleceğine kurulan tuzağı görmek için buraya geldik” diyen Karaca, alanda kendilerine gösterilenlerin doğa hakları mücadelesi anlamında buz dağının görünen yüzü olduğunu, buz dağının görünen yüzüne bakarak burada doğal yaşam alanlarımıza endemik bitki türlerimize, yer altı sularımıza, Artvin ve Artvinlinin geleceğine dönük kurulan tuzağı görmemenin mümkün olmadığını ifade etti.

Altının çıkarılması Artvin’in zehirlenmesi demek

Yetkililere “Burada başka bir maden aranacak mı?” diye sorduklarında kendilerine altın madeninden de bahsedildiğini kaydeden Karaca, “Altın madeninin kapalı galerilerle, Artvin’in yaşam alanlarının altının oyularak çıkarılması, siyanürün orada yeraltı sularıyla buluşması demektir. Artvin’in yer altı sularının yön değiştirmesi demektir. Yeraltı sularının zehirlenmesi demektir. Bitki ve canlı türlerinin yok olması demektir. Heyelan riskinin önümüzde ki süreçte daha güçlü olacağını görmemek mümkün değil. Oradaki yetkililerde bu sorularımıza çok net bir şekilde bir riskin olmayacağını, tehlikenin olmayacağını ifade edemediler. Buz dağının görünen yüzünü görerek burada bir zarar yok demek asla mümkün değil. Artvin, geleceğine sahip çıkmak zorundadır.” ifadelerine yer verdi.

Danıştay’ın kararına rağmen 2009’da 7 sayılı bir genelge ile burada madencilik faaliyetinin yapıldığını ifade eden Karaca, "Cerattepe’de hem hukuki anlamda kazanılmış mücadelenin, hem de eylemsel anlamda kazılan mücadelenin bir genelge ile bir firmanın çıkarı, bir kişinin geleceği ve rantı için bu yaşam alanlarının yok edilerek hukukun yok sayılmasını bizler kabul etmiyoruz" diyerek basın açıklamasını bitirdi.

Basın açıklamasının ardından Yeşil Artvin Derneği binasında Artvin’de doğa mücadelesi veren insanlarla bir araya gelen Karaca, çevrecilerin sorunlarını dinleyerek notlar aldı. “Doğa mücadelesi konusunda her zaman yanınızdayım” diyen Karaca, mücadele sürecinde yapılması gerekenleri dile getirdi ve ardından toplantı sona erdi.