CHP'li Keven: Şeker fabrikalarını peşkeş çekenlerden hesap soracağız

CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, Yerköy Şoförler Kooperatifi'ni ziyaret etti. Başkan Fikret Çetiner tarafından karşılanan Keven kamyoncu esnafının gitgide artan ekonomik kriz karşısında yaşadığı sorunları dinledi.

Kooperatif lokalinde kamyoncu esnafı ile bir araya gelen Keven, burada yaptığı konuşmada yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Kamyoncu esnafı mazot fiyatından tutun yağ filtre lastik giderlerine kadar artan maliyetlerden şikayetçi. Geçen yıla göre mazot yaklaşık %40 zamlandı. Ancak kazançları bu oranda artmadı. Gece gündüz direksiyon başında olan şoför esnafımız zarar ediyor. Çünkü dolar arttı ve her şey zamlandı ancak siyasi iktidara göre her şey yolunda çünkü onlar halkın sorunlarını bilmiyorlar. Saraydan bakınca ülke güllük gülistan ama esnafın çiftçinin tarafından bakınca artan enflasyon ve düşen alım gücü görünüyor. Parayı betona gömen fabrika yerine AVM açılışı yapan bu siyasi anlayış ülkeyi bu duruma getirdi. Ancak hep birlikte dayanışmayla bu ülkeyi bu ülke insanının ekonomisini düzelteceğiz. Nasıl yapacağız üretimle eğitimle ve tarımın güçlendirilmesiyle yapacağız. Nasıl yapacağız üreten bir Türkiye oluşturarak yapacağız. Cumhuriyetin kıt kaynaklarla kurduğu ve sonra ki hükümetlerinde sayısını artırdığı şeker fabrikalarını peşkeş çekenlerden hesap soracağız”

Pancar hasat döneminin başladığına ve Çorum Şeker Fabrikası’nın verdiği nakliye fiyatının geçen seneyle aynı olduğuna işaret eden Kooperatif Başkanı Fikret Çetiner’in ilettiği sorunları Meclis'e de taşıyacağını belirten Keven “Çorum Şeker Fabrikası'nı alan şirket pancarı ton başına ortalama 45 lira gibi bir fiyatla taşıtmak istiyor. Bu fiyat geçen sene ile aynı. Artan mazot fiyatına bakıyoruz 6 lira 40 kuruş olmuş. Arada %40 zam var. Şoför esnafına bu fiyatı dayatmak zulümdür. Bu fiyatın artırılması için özelleştirmeyi yapan kurum müdahil olmalıdır” dedi.

KEVEN, PANCAR TARLASINDA ÇİFTÇİLERİ ZİYARET ETTİ

Daha sonra Yerköy’de pancar sökümü yapan çiftçileri ziyaret eden Milletvekili Keven, Kömüşören ve Akpınar köyünden pancar üreticilerinin sorunlarını yerinde dinledi.

Üreticiler pancar nakliye bedelinin çok düşük olmasından dolayı Çorum’a fabrikaya gönderemediklerini ve yaklaşık 200 ton pancarın tarlada beklediğini söylediler. Ayrıca pancar kotasının %15+5 oranında verilmesi gereken küspe istihkakıyla ilgilide sorun yaşadıklarını ve normalde Eylül ayının ilk on gününde alırlarken hâlâ hiç ödeme yapılmayan çiftçiler olduğunu yada çok az miktarını aldıklarını ifade ettiler.

Sorunları 1 Ekim’de Meclis açılınca TBMM çatısı altına da taşıyacağını ifade eden Keven, hem pancar üreticisinin hem de kamyoncu esnafının mağdur edilmemesi için bunun takipçisi olacağını belirtti.