Aselsan’da artan nitelikli işçi çıkartmaları TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan tarafından Meclis gündemine taşındı. Kılıç yanıtlaması için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akara soru önergesi iletti.

CHP'li Kılıç, Aselsan'daki işten çıkarmaları Meclis gündemine taşıdı

Aselsan’da işten çıkarmaların artmasını CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkalık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç meclis gündemine taşıdı. Kılıç, Aselsan’ının içini boşaltıp deneyimli ve hak etmiş çalışanların kurumdan çıkartıldığını dile getirirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi. Kılıç, “ASELSAN’da yıllardır çalışan 200’ün üzerinde personel hiçbir gerekçe gösterilmeden, ‘Şahıs Güvenlik Belgesi olumsuz çıktı’ denilerek işten uzaklaştırılıyor. Türkiye’nin güvenliği için önemli bilgilere sahip olan bu personeller, daha önce ‘güvenli’ idi de şimdi mi ‘güvensiz’ oldu?” diye sordu.

Türkiye’deki beyin göçünün nedenini iş yerlerinde çalışan donanımlı ve nitelikli işçilerin mobbing ve baskıya maruz kalması olduğunu belirten Kılıç, “ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ gibi savunma sanayinin önemli kuruluşlarının yüksek lisanslı, doktoralı mühendisleri, teknik elemanları mobbing, baskı ve yolsuzluklara daha fazla dayanamayarak yıllar içerisinde istifa edip yurt dışına çekip gitmişlerdir. Savunma sanayinde kritik projelerde çalışan nitelikli ve donanımlı mühendislerin yurt dışına gidişi, Türkiye için önemli bir beyin göçü olmakla birlikte, teknoloji ve savunma sanayiine yönelik stratejik çalışmaları tehlikeye düşürmesi açısından da son derece önemlidir” dedi.

İşyerlerinde yaşanan şüpheli intiharların altını çizen Av. Kılıç, “Bu mühendislerin ülke savunma sanayisi için önemli kritik projelerde çalıştığını düşündüğümüzde, bu intiharlar üzerinde durulması gereken konulardır” ifadesini kullandı.

Donanımlı ASELSAN çalışanlarının mobbing ve baskı sonrası yurtdışına kaçmaları ve şüpheli ölümleri hakkında konuşan Kılıç, “Türkiye’nin en önemli savunma sanayi şirketlerinden ASELSAN’da yıllardır çalışmakta olan personeller, hiçbir neden ve gerekçe gösterilmeden, ‘Şahıs Güvenlik Belgesi olumsuz çıktı’ denilerek işten uzaklaştırılıyor. Bu şekilde 200’ün üzerinde personelin işine son verildiği belirtiliyor. Bu kişiler arasında 25 yıldır kurumda çalışmakta ve kurumun hafızası olan personellerin de bulunduğu ifade ediliyor" dedi.

‘AKP’Lİ EŞE DOSTA YER Mİ AÇILIYOR?’

Nitelikli çalışanların yaşadığı zorluklar ve Aselsan’ın içinin boşaltılmasının arkasında akraba kayırma olabileceğini söyleyen CHP’li Kılıç, “Acaba bu nitelikli personel gönderilerek yandaşlara, AKP’li eş, dost ve akrabalara yer mi açılmak istenmektedir? Yoksa yandaş şirketlerin; örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadının sahibi olduğu Baykar’ın önü mü açılmak isteniyor? Son 5 yılda, son 1 yılda ASELSAN’a kaç kişi alınmıştır ve hangi birimlerde görevlendirilmişlerdir? Bunların kaçı mühendistir veya mühendislikle ilgili bölümlerden mezundur? Bu sorulara AKP iktidarı ve saray cevap vermelidir" ifadelerini kullandı.

Kılıç yanıtlanması istemiyle Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar’a şunları sordu:

“-ASELSAN’da “Şahıs Güvenlik Belgesi olumsuz çıktı” denilerek son bir yılda kaç kişi kurumdan uzaklaştırılmıştır?

-Şahıs Güvenlik Belgesinin olumsuz çıkmasının nedeni veya gerekçesi personele bildirilmekte midir?

-ASELSAN, “Şahıs Güvenlik Belgesi” araştırmasını neye göre yapmaktadır? Bu belge kim veya kimler tarafından hazırlanmaktadır?

-Kurumda son bir yılda kaç kişi işe alınmıştır? Bu kişiler hangi birimlerde görevlendirilmiştir? Bunların kaçı mühendistir veya mühendislikle ilgili bölümlerden mezundur?”