CHP’li Kılıç, “dekanı hukukçu olmayan hukuk fakültelerini” Meclis gündemine taşıdı

BirGün İZMİR

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “19 hukuk fakültesi dekanının hukukçu olmaması konusunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi” ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

2002 yılında 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduğunu anımsatan Av. Kılıç, 2018-2019 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistiklerine göre, Türkiye’deki hukuk fakültelerinden 19’unun dekanının hukukçu olmadığını bildirdi.

Av. Sevda Erdan Kılıç, buna göre hukukçu olmayan dekanlar tarafından yönetilen hukuk fakültesi oranının, toplam oranın yüzde 28,3’ü olduğunu belirtti.

CHP’li Av. Kılıç, Türkiye’de resmen kurulmuş ama henüz faaliyete geçmemiş ve dolayısıyla henüz dekanı atanmamış 15 adet de hukuk fakültesi olduğunu ifade ederek, faaliyete geçtiklerinde bunlara da muhtemelen hukukçu olmayan öğretim üyelerinin dekan olarak atanacağını ve böylece hukukçu olmayan dekan sayısının daha da yükseleceğini kaydetti.

19 hukuk fakültesi dekanının 4’ünün ilahiyat, 3’ünün maliye, 3’ünün tıp ve geri kalan 9’unun çalışma ekonomisi, veteriner, kamu yönetimi, işletme, siyaset bilimi, Fransız dili ve edebiyatı, ziraat, iktisat ve kimya bölümlerinden mezun olduğunu ifade eden Av. Kılıç, hukukçu olmayan dekanların kendi içindeki en büyük grubu ilahiyatçıların oluşturduğunu ifade etti.

Kurulalı 10 yıl ve üzeri olan hukuk fakültelerinde profesör unvanlı öğretim üyesinin ya hiç olmadığını ya da birkaç tane olduğunu belirten Av. Kılıç, Bursa Uludağ, İnönü ve Ondokuz Mayıs üniversitelerinde 1’er, Hacettepe Üniversitesinde 6, Gaziantep Üniversitesinde 2, Kocaeli Üniversitesinde 4, Süleyman Demirel Üniversitesinde 4 ve Yalova Üniversitesinde 2 profesör unvanlı öğretim üyesi bulunduğunu bildirdi.

Av. Sevda Erdan Kılıç, buna göre, Türkiye’de hukuk fakültelerinin kurulmalarının üzerinden 10 yıl geçse bile kendilerinden beklenen gelişmeyi sağlayamadığını kaydetti.