CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, HAVELSAN’da da ASELSAN gibi usulsüz işten çıkarmalar olduğunu belirterek, “HAVELSAN’da 100’e yakın personel hiçbir kanıt veya ek belge gösterilmeden, ‘performans düşüklüğü’ gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı” dedi.

CHP’li Kılıç: HAVELSAN’da uzman mühendisler baskı ve şantajla işten çıkarılıyor

HABER MERKEZİ

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sevda Erdan Kılıç, “HAVELSAN’da usulsüz işten çıkarmalar” olduğunu belirterek iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergelerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunan CHP’li Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce ASELSAN’da yaşanan usulsüz işten çıkarmaların şimdi de “Performans düşüklüğü” gerekçe gösterilerek HAVELSAN’da yaşandığını ifade etti.

Kılıç, “HAVELSAN bilim insanlarımızı ülkeye çağırıyor ama onlarca nitelikli mühendisini nedensizce işten atıyor. 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına göç etti. Bu sayı 100 bini de bulabilir. Sen uzman mühendislerini hiçbir sebep yokken tehditle, şantajla kurumdan atarsan, yurt dışına adeta kaçan beyinleri nasıl yurda döndüreceksin? Bu güveni veriyor musun? Sayenizde memleketin liyakatli, okumuş, yetenekli gençleri burada kendi işini yapacağına Amerika’da, Avrupa’da UBER şoförlüğü yapmayı tercih ediyor. Sosyal medyada ‘Nasıl Göç Ettim’ videoları izlenme rekorları kırıyor” dedi.

Uzman mühendislerin kaygılarından bahseden Kılıç, “İşten çıkarma sürecinin başında İnsan Kaynakları Direktörlüğü her grup müdürlüğünden zorla 3-5 kişilik listeler istiyor. 5 genel müdür yardımcılığı bünyesinde, her birinin altında 4-5 grup müdürlüğü, toplamda 20-25 grup müdürlüğü var. İşten çıkarılanlar, deneyimli, kurumsal hafızası yüksek, 7-10 yıl ve üzeri tecrübeye sahip, bilişim piyasasında ‘senior’ olarak nitelendirilen kişiler. Her çalışan, ‘acaba sıra bana ne zaman gelecek?’ diye endişe duymaktadır” ifadelerini kullandı.

"SIRADA HANGİ KURUM VAR?"

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sevda Erdan Kılıç, senior seviyesinde tecrübeli yaklaşık 100 personel işten çıkarılırken, son aylarda, normalde hiç olmadığı kadar yeni mezun, 2-3 yıllık iş tecrübesine sahip, bilişim piyasasında ‘junior’ olarak nitelendirilen onlarca kişinin işe alındığını kaydetti. Kılıç, şunları söyledi: “Önce ASELSAN, şimdi HAVELSAN… Sırada ülkemizin hangi güzide kurumu var? ROKETSAN’da mı sıra? Liyakatli, nitelikli, donanımlı mühendisleri işten atarak; kimleri, hangi AKP yandaşlarını bu savunma sanayi şirketlerimize yerleştiriyorsunuz? Her alanda olduğu gibi güvenlik ve savunma sanayi alanında da ülkemize çokça zarar verdiniz. Özellikle son yıllarda bütün kamu kurumlarının içini boşalttınız. Seçime doğru giderayak şimdi de savunma sanayi şirketlerimizin içini mi boşaltmak istiyorsunuz?”