CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen ay İzmir’de gerçekleşen Las Tesis dans gösterisine katıldıkları gerekçesiyle 24 kadın hakkında iddianame düzenlenerek dava açılmasına tepki gösterdi: "Kadınlarımız ne yapsaydı, erkek şiddetine ve kadına yönelik cinsel saldırılara karşı sessiz mi kalsaydı?"

CHP’li Kılıç: İzmirli kadınları dava ile korkutamazsınız

BİRGÜN İZMİR

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklama ile geçen ay İzmir’de gerçekleşen Las Tesis dans gösterisine katıldıkları gerekçesiyle 24 kadın hakkında iddianeme düzenlenerek dava açılmasına tepki gösterdi.

İlk olarak Şili’de kadınların, erkek şiddetini ve kadına yönelik cinsel saldırıları protesto etmek amacıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, Las Tesis’in bestelediği “Tecavüzcü sensin” sözleriyle performatif bir eylem gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç, daha sonra bu danslı gösterinin dalga dalga tüm dünyaya yayıldığını bildirdi.

CHP’li Kılıç, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Şilili feminist kolektif Las Tesis'in başlattığı danslı eylemin, Türkiye’de ilk önce İstanbul ve Ankara’da, daha sonra da 15 Aralık 2019 Pazar günü İzmir Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bu danslı protesto eylemine yüzlerce kadının katıldığını, kadınların Türkçe ve İtalyanca sözleri söyleyip koreografiyi gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç, İzmirlilerin ilgi ile bu dans gösterisini izlediğini kaydetti.

Kılıç, İzmirli kadınların büyük bir kalabalıkla gerçekleştirilen gösteride, “Tüm dünyada erkek şiddeti ve kadına yönelik cinsel saldırılarla mücadele eden kadınlara” İzmir'den selam gönderdiğini belirtti.

KADINLARIMIZ TECAVÜZE KARŞI SESSİZ Mİ KALSAYDI?”

İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen eyleme polisin müdahale ettiğini 7 kadının gözaltına alındığını, Ankara’da gerçekleşen danslı eylemde de polisin kadınların dans etmesine izin vermediğini ve 10’a yakın kişiyi gözaltına aldığını hatırlatan Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Tüm dünyada barış ortamında gerçekleşen eylemler İstanbul ve Ankara’da polisin gölgesinde gergin bir havada yapıldı. İzmir’de 25 kadın gözaltına alındı ve haklarında soruşturma açıldı. Biz de CHP’li kadın milletvekilleri olarak Meclis’te İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Genel Kurul Salonu’nda iken, Şili’de başlayıp dünyaya yayılan ‘Las tesis’ gösterisini yaptık. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Soylu, ‘Eğer bu Meclis, (bunları söylemeye devam etsinler) derse ben İçişleri Bakanı’yım, kanuna rağmen, Anayasa’ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım.’ dedi. Sayın Bakanın bu tehditvari üslubunu o zaman da asla kabul etmedik ve hiçbir zaman da etmeyiz.

Milletvekilleri olarak bizler Meclis’te, İzmirli kadınlarımız da sokakta demokratik haklarını kullanarak, hiçbir taşkınlık yapmadan erkek şiddetini ve kadına yönelik cinsel saldırıları protesto ettik. Bu kadınlarımız ne yapsaydı yani, erkek şiddetine ve kadına yönelik cinsel saldırılara karşı sessiz mi kalsaydı? Bunu hiçbir İzmirli kadın kabul edemez ve etmedi de zaten.”

"DAVA İLE KORKUTAMAZSINIZ"

CHP’li Kılıç, İzmir’deki danslı gösteriye katıldıkları gerekçesiyle 24 kadın hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten” dava açılmasını asla kabul edemeyeceklerini kaydederek, “Sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız ve her zaman da o kadınların yanlarında olacağız. Türkiye’nin aydınlık ve çağdaş yüzü olan İzmirli kadınları dava ile susturamazsınız; İzmir’in çağdaş, modern, Atatürkçü, laik kadınlarını dava ile korkutamazsınız. İzmirli kadınlar, bütün kadınlar bundan sonra tacize, tecavüze, şiddete uğramasınlar diye mücadele etmeye devam edeceklerdir.” ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, iddianameyi incelediği zaman suç olarak “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” yazıldığını gördüğünü belirterek, “İzmir’de yapılan danslı gösteri, kanuna aykırı bir toplantı ya da gösteri yürüyüşü değildi; tam tersine herkese açık olan, isteyen herkesin katılabildiği ve orada bulunan bütün kadınların dans ederek sesini duyurduğu bir ortamdı. Bu dans gösterisini de kimse yönetmemiştir, görüntüleri izleyen herkesin de anlayabileceği gibi, oradaki bütün kadınlarımız Şili’de başlayan bu dansı hep birlikte uyum içinde sergilemişlerdir. Bu dans gösterisinden de kimse rahatsız olmamıştır, hatta tam tersine izleyenler alkışlarla desteklerini ortaya koymuşlardır, İzmirli kadınlarımız diğer bütün hak arama mücadelelerinde olduğu gibi bu olayda da kendilerine yakışanı yapmışlardır” dedi.