Motosikletli kuryelerin sorunlarını iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, İstanbul’da motosikletli kuryelerle buluştu. Yaklaşık 3 saat süren buluşmada motosikletli kuryeler sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdiler

CHP’li Kılınç, motosikletli kuryelerle buluştu

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, yaklaşık 25 yıldır motosikletli kuryelerin İstanbul Anadolu yakasındaki buluşma noktası olan Altunizade’deki Altun Kıraathanesi'nde motokuryelerle buluştu.

Görüşme sırasında motokuryeler, 3 hatfa önce CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kıraathaneye gelerek motokuryelerle görüşmesi, ardından sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç’ın bizzat görüşerek kendilerini dinlemesinden mumnun olduklarını ifade ettiler. Motokurder Başkanı Mustafa Özdemir, “25 -30 yıldır bu kıratahanede buluşuyoruz. İlk kez bir milletvekili buraya geliyor ve bizi dinliyor” diyerek şimdiye kadar kimsenin seslerini duymadığını ifade etti.

Kılınç ve motokuryelerin buluşmasında, motosikletli kuryelerin dile getirdiği başlıca sorunları ve talepler konuşuldu. Motokuryelerin talepleri şu şekilde:

  • Motokuryelerin gün içinde bekleyecekleri bir alan yok. Park alanı, bekleme alanları oluşturulsun.
  • Park alanı olmadığı için kaldırımlara park etmek zorunda kalıyoruz. Trafik polisi ile karşı karşıya geliyoruz ve sürekli ceza yazılıyor.
  • Trafik kazalarında hep biz suçlanıyoruz. Mobese kayıtları bize verilmiyor, durumumuzu anlatamıyoruz.
  • Kaza esnasında en büyük hasarı “Katil Bariyerler” den alıyoruz.
  • Motosiklerler gibi kask ve diğer korunma ekipmanları da çok pahalı. Bu nedenle eski araçlarla ve kalitesiz korunma kıyafetleriyle trafiğe çıkmak zorunda kalıyoruz. Bu da kazaları artırıyor.
  • Kask , özellikle kameralı kask çok pahalı…Korunma ekipmanlarında ÖTV indirimi yapılsın.
  • Sektörün kontrolü 5 büyük motokurye firmasının elinde. Kendi aralarırnda anlaşma yapmışlar. Motokuryelerin haklarını savunan yok.
  • İstanbul Büşyükşehir Belediyesi’nden beklentimiz, kaldırım düzenlemesi , park alanı yapılması.
  • Motorsikletler için otopark olmadığı için gece araçlarımız çalınıyor.
  • Motorsiklet kazalarında ağır yaralanmalar oluyor ama bu alanda kolay ulaşabileceğimiz uzmanlaşmış hastaneler yok.
  • Motorsiklerlerde OGS yok. HGS ile köprülerden geçiş yapıyoruz. Ancak cihaz HGS’yi okayamadığı zaman bize ceza OGS üzerinden kesiliyor.
  • Avrasya Tüneli’nden geçişimiz yasak. Sert rüzgarlarda köprülerden geçerken motorun savrulması riski yüksek.
  • Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilsin. Denetimler eksik. Bu mesleği, yetirliliği olan da olmayan da yapıyor.

chp-li-kilinc-motosikletli-kuryelerle-bulustu-687159-1.

Taleplerin aktarılmasının ardından Kılınç, CHP'nin güvencesiz şartlarda çalıştırılmaya mahkum edilen meslek grupları ile ilgili son yıllarda önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Partimiz çalıştaylar düzenledi. Çalıştaylara Genel Başkanımız da katıldı ve işçilerin sorunlarını bizat kendilerinden dinledi. Önümüzdeki dönemde motosikletli kuryelerle ilgili de bir çalıştay düzenlenecek. İstanbul İl Başkanımız da buraya geldi, sizinle görüşerek bir ön çalışma yaptı.Partimizin TBMM Grubunda da milletvekilleri olarak güvencesiz şatlarda çalıştırılan mesleklerin sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam edeceğiz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde de sorun ve talepleriniz gündeme gelecektir. Birbirimizi daha fazla dinleyerek, birbirimizden daha fazla öğrenerek, çözüm yolları önererek, gerekli planlamaları yaparak ve dayanışmayı büyüterek sorunları çözeceğimize inanıyorum."