CHP’li vekil Levent Gök, Emin Alper’in ödüllü filmi Kurak Günler’e verilen desteğin faiziyle birlikte geri istenmesini, Alper'in ödül konuşması sırasında Boğaziçi'nde yaşanan baskı sürecini eleştirmesine bağlayarak "Uygulanan baskı, dikta sevdalısı saray iktidarının kısa bir özeti gibidir" diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gök, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

CHP'li Levet Gök'ten, Bakanlığa 'Kurak Günler' sorusu
Fotoğraf: ANKA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, Kültür ve Turizm Bakanı’na bağlı Sinema Genel Müdürlüğü’nün, Emin Alper’in ödüllü filmi Kurak Günler’e verdiği desteği faiziyle birlikte geri istemesine tepki göstererek konuyu Meclis'e taşıdı.

Levent Gök, konuyla ilgili, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

ANKA'nın aktardığına göre Gök, önergesinde şunları kaydetti:

“8 Aralık 2022 tarihinde, uluslararası platformda önemli başarılar kazanmış olan Kurak Günler filminin senaristi, aynı zamanda yönetmenliğini üstlenen Emin Alper ve filmin yapımcısı Nadir Öperli tarafından sosyal medyada yayınlanan duyuru ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün Kurak Günler için verdiği finansal yapım desteğini yasal faizi ile birlikte geri istediği açıklanmıştır.

Duyuruda, söz konusu kararın, 2018 yılı kasım ayında yapılan ilk taslak başvurudan sonra proje geliştirme sürecinde filmin senaryosunda yapılan değişikliklerin uygun görülmemesi gerekçesiyle alındığı belirtilmiş, filmin nihai senaryosunun Sinema Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesinin üzerinden 20 ay sonra bu kararın alındığının altı çizilmiştir. Sözü geçen yapım desteğinin geri alınması kararının, Sinema Destekleme Kurulu’nun devre dışı bırakılarak Kültür ve Turizm Bakanı’nın onayıyla keyfi bir şekilde alındığı iddia edilmektedir.

"BAKANLIĞIN UYGULADIĞI BASKI, SARAY İKTİDARININ KISA ÖZETİ GİBİDİR"

Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Emin Alper’in Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödül alırken yaptığı konuşmada Boğaziçi’nde yaşanan baskı sürecini eleştirmesiyle başlayan süreç, sonunda ülkemizin en değerli sinemacılarından birine adeta para cezası kesilmesi ile sonuçlanmıştır.

Kurak Günler, 2022 yılında uluslararası üç büyük film festivalinden biri olan Cannes’da ülkemizi temsil etme başarısı gösteren tek uzun metrajlı film olmuş, çok sayıda ulusal ve uluslararası festivalde gösterilmiş ve şu ana kadar 18 ödül kazanmıştır. Sinemamızın en değerli isimlerinden biri olan Emin Alper, ülkemizin adını bütün dünyada duyurmayı başarmış bir sanatçımızdır. Kendisine bizzat Bakanlık tarafından uygulanan baskı, dikta sevdalısı saray iktidarının kısa bir özeti gibidir. Demokrasiye, özgürlüklere, sanata ve sanatçıya düşman şirket patronlarından oluşan bu zihniyet, Sayın Emin Alper’in deyimiyle ‘İnsanların özgürlük talebini susturamayacaktır’.”

"FİLM, HANGİ SİNEMA OTORİTELERİ TARAFINDAN UYGUNSUZ BULUNDU?"

Levent Gök, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

“Kurak Günler için Bakanlığınız tarafından verilmiş olan finansal yapım desteğinin faiziyle birlikte geri istenmesinin sebeplerini açıklar mısınız? Söz konusu finansal yapım desteğinin geri istenmesi kararının alınmasında onayı bulunan kurul ve kişileri açıklar mısınız? Çok sayıda ulusal ve uluslararası festivalde gösterilen, yarışan ve ödüller kazanan Kurak Günler’in senaryosu hangi sinema otoriteleri tarafından uygunsuz bulunmuştur?

Filmin nihai senaryosu Sinema Genel Müdürlüğü’ne 20 ay önce teslim edilmiştir. Filmin incelenmesi ve senaryonun uygun olmadığına 2 yıla yakın bir sürede karar verilmesinin sebepleri nelerdir? Sinema Genel Müdürlüğü’nün yaptığı incelemelerin ortalama sonuçlanma süresini açıklar mısınız? Oldukça endişe verici olan finansal yapım desteğinin geri istenmesi kararından vazgeçilmesi ve ülkemizin bu kara lekeden kurtarılması düşünülmekte midir? Sinemamızın ve sanatçılarımızın çevresine duvarlar ören sansür uygulamalarına bir son verilmesi düşünülmekte midir?

Geçmişte sahibi olduğunuz turizm firması ve oteller zinciri çatısı altında hangi kültürel aktiviteler düzenlenmektedir? Söz konusu işletmelerin ülkemiz sanatına hangi katkılarda bulunduğunu açıklar mısınız?"

NE OLMUŞTU?

Emin Alper , Altın Portakal Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, suçun alenileştiği ve vicdanların köreltildiği bir ortamda olunduğunu vurgulayarak “Umarız bu kıpırdanış, bugün suskunluğa zorlanmış, sesi kısılmış vicdanlarımızın bir gün gürleyerek geri döneceğinin habercisi olur” demiş, Alper’in konuşması, Kültür Bakanı Ersoy dışında salondan büyük alkış almıştı.

Yandaş Sabah Gazetesi, Emin Alper’in devlete kin kusan bir konuşma yaptığını söyleyerek, “Devletten para alıp devlete çakan ikiyüzlüler” diye manşet atmıştı.

Alper, hedef gösterilmesinin ardından, "Senaryonun nihai hali bakanlıktan sözlü onay aldı ve biz de bunun üzerine çekimlere başladık. Fonun ikinci taksitini de çekimleri bakanlığa teslim ettikten sonra aldık" ifadelerini kullanarak konuya ilşkin açıklamda bulunmuştu.

Geçtiğimiz günlerde bakanlık skandal bir karar alarak 'Kurak Günler' filmine verdiği finansal desteği faiziyle geri istemişti.