CHP’li Murat Bakan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için verdiği soru önergesinde sığınmacı ve mültecilerin İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’na yaptığı şikayetleri gündeme getirdi

CHP’li Murat Bakan: “Mülteciler kaderine terkedilmiş”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’nun raporunu Meclis gündemine taşıdı. Baronun Harmandalı Geri Gönderme Merkezi Korona Pandemisi Raporu’nda yer alan iddiaları bir soru önergesi olarak İçişleri Bakanı’na sordu. CHP’li Bakan, “Harmandalı’nda koronavirüs taşıyan sığınmacı, mülteci, güvenlik görevlisi veya yetkili personel var mıdır?” diye sordu.

BİR ODADA 15 KİŞİ KALIYOR

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’nun raporuna göre, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde koronavirüs pandemisi konusunda pek çok şikayet vardır. Geri gönderme merkezinde toplanan kişiler ilk alındıklarında ayrı bir yere (karantina olarak adlandırılabilecek) götürülmediklerini ve GGM'de kalan diğer kişilerin yanına götürüldüklerini, kendilerinden sonra gelen kişilerin de ayrı bir odada tutulmadan doğrudan odalara getirildiklerini belirtmişlerdir. Bir mülteci odalarda 15 kişi kaldıklarını ve odaya sürekli yeni kişilerin getirildiğini belirtmektedir. Başka bir mülteci Mart ayında odalarda 12, katta 200 kişi olduğunu Nisan ayında odalarda 4, katta 70 kişinin kaldığını belirtmektedir.

ATEŞİ YÜKSEK ÇIKANA ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ VERİLİYOR

Başka mülteciler ise kendilerinin karantinaya alındığını ve 14 gün sonra bırakılacaklarını bilgisinin verilmesine rağmen bunun yapılmadığını; bulundukları katlarda temizlik yapılmadığını ve çöp toplanmadığını, temizliklerini kendilerinin yaptığını; kendilerine tebliğ edilen sınır dışı kararlarında isimlerinin yanlış yazıldığını ve güvenlik görevlileri dışında kurumda hiçbir yetkilinin olmadığını belirtmektedirler. Rapora göre odalarda, kat ve koridorlarda dezenfektan ve eldiven bulunmadığı, katların havalandırmasının iyi olmadığını, odalarda bulunan bir tür böcek nedeniyle birçok kişinin cildinde kaşıntı ve şişme şikayetleri olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda sadece sabahları ateşlerinin ölçüldüğünü belirten mülteciler ateşi yüksek çıkan bir kişiye ateş düşürücü ilaç verildiğini ama başka bir önlem alınmadığını iddia etmektedirler.

GERİ GÖNDERME MERKEZİ RİSK TAŞIYOR MU?

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’nun raporunu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Murat Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle yazılı soru önergesinde şunları sordu:

“Merkezde Nisan sonu itibariyle, Kovid 19 şüphesiyle tedavi altına alınan kaç sığınmacı, mülteci, güvenlik görevlisi ve yetkili personel vardır?

Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibariyle, bu merkezde kaç mülteci Kovid 19 salgınına yakalanmış, kaçı Kovid 19 nedeniyle yaşamını yitirmiş, kaçı iyileşmiştir?

Merkeze yeni getirilen mültecilerin Kovid 19 testinden geçmediği ve karantina uygulanmadığı iddialarına dair açıklamanız nedir?

Merkezin havalandırması, temizliği ve ilaçlaması düzenli olarak yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa hangi periyotlarla yapılmaktadır?

Merkezde yüksek ateşi olduğu tespit edilen kişilere karantina uygulanmakta mıdır? Merkezin yetkili personeli bu riskli durumu Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına bildirmekte midir?

Bakan, “Eğer bütün bu soruların cevapları olumsuz cevaplar içeriyorsa Harmandalı Geri Gönderme Merkezi kaderine terk edilmiş demektir,” dedi.