CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, zincir işletmelerin vergilerini firmalarının merkezlerinin bulunduğu yerde değil, ticari faaliyet gerçekleştirdikleri bölgede vermeleri gerektiğini söyledi.

CHP'li Özcan'dan kanun teklifi: Zincir işletmelerin vergileri TBMM'de

BİRGÜN İZMİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Suat Özcan, zincir işletmelerin vergilerini firmalarının merkezlerinin bulunduğu yerde değil ticari faaliyet gerçekleştirdikleri bölgede vermeleri gerektiğini söyledi.

Suat Özcan, Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM’ye sundu. Türkiye’de perakende marketler zincirleri başta olmak üzere birçok zincir işletme (Otel, Hastane, Restoran, Giyim Mağazaları, Petrol İstasyonları vb.) vergilerini ticari faaliyet gerçekleştirdiği bölgede değil firmalarının merkezlerinin bulunduğu bölgeye ödediğini belirten Özcan, "Bu durum ekonomik hareketliliğin olduğu bölge için iki açıdan dezavantaj yaratmaktadır. İlk sorun faaliyetin gösterildiği şehir ticari faaliyetten dolayı vergi toplayamazken, ikinci olarak bölgedeki esnaf haksız rekabetten ötürü mağdur olmaktadır. Bu bağlamda firmaların ticari faaliyet yürüttükleri yerde vergi mükellefi olmaları, sağladıkları gelirler ile bulundukları şehri kalkındırmaları önemli bir katma değer oluşturacaktır. Bu kanunda yapılacak değişiklik ile toplanan vergiler ile o kentin vatandaşlarına nitelikli hizmet sağlanması amaçlanmaktadır" dedi.

Suat Özcan'ın ilgili kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif ise şöyle:

"MADDE 1- 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14’üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mükelleflerin şubeleri, ajansları, alım-satım büro ve mağazaları, imalathaneleri veya kendilerine bağlı diğer iş yerleri için, bunların bağımsız muhasebeleri ve ayrılmış sermayeleri olması halinde ayrı beyanname verilir.”

MADDE 2- 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14’üncü maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."