CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, sağlık sisteminde yaşanan randevu alamama sıkıntısı ve doktorların yoğun göçüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık sistemi çöktü. Vatandaş ölüme terk edildi. En acil vakalarda bile sistem üzerinden randevu alamayan vatandaşlar bizleri dört koldan randevu için arar oldu" dedi.

CHP’li Özcan Purçu: Randevu alamayan vatandaşlar dört koldan bizleri arıyor

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, sağlık sisteminde yaşanan sorunları değerlendirdi. Yurttaşların hastanelerde randevu bulamaması sorununa değinen Purçu,"Sağlık sistemi çöktü. Vatandaş ölüme terk edildi. En acil vakalarda bile sistem üzerinden randevu alamayan vatandaşlar bizleri dört koldan randevu için arar oldu" ifadelerine yer verdi.

Doktorların ülkeyi terk etmesiyle ilgili de konuşan Purçu, "Sadece temmuz ayında 95 hekim yurt dışına göç etmek için belge alırken; bunun 15 hekimi İzmir’den, 41 hekimi İstanbul’dan, 23 hekimi Ankara’dan. Doğu'da ise durum daha vahim. Doktorlar ortalama 70 ile 140 hasta bakarken, acillerde bu sayı 500’ü hatta bazı yerlerde 1000’i buluyor" dedi.

"VATANDAŞIN SAĞLIĞIYLA OYNAMAYIN"

Purçu, "Ataması yapılacağı açıklanan 85 bin yardımcı personel sağlığı kurtarmak için yetmez, doktorların göçünü önlemek, şiddet yasasını acilen çıkartmak gerekir. Sağlık sistemi SOS diyor, bakanlık pembe tablo çiziyor. Artık pembe gözlükleri çıkarın, vatandaşın sağlığıyla oynamayın" diyerek acil çözüm çağrısında bulundu.

Sosyal devletin asli görevinin vatandaşlarının en temel ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu hatırlatan Purçu, randevu sorunu yaşanırken, 'giderlerse gitsinler' denilerek meslekleri hiçleştirilen doktorların da ağır çalışma koşulları, yetersiz ücretleri ve gördükleri şiddet nedeniyle ülkeyi terk ettiklerini söyledi. Purçu, bunun sağlık sistemini daha da kaosa sürüklediğini ifade etti.

Türkiye’den ayrılan doktor sayısının 10 yıl öncesine kadar 50 kat arttığını belirten Purçu, sadece bu yılın ilk 7 ayında bin 402 doktorun ülkeyi terk ettiğini, pek çok ilde doktor eksikliği nedeniyle hastaların yakın illere nakledildiğini vurguladı.

"SİSTEM ÇÖKÜYOR"

Purçu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Hasta aylarca randevu için uğraşıyor. Güçlükle randevu alan hasta saatlerce hastane koridorlarında bekliyor. Hastanede randevu bulup muayene olma aşamasına gelen hasta, doktorlara uygulanan yoğun çalışma mobingi nedeniyle kısacık sürede muayene olabiliyor. Doktor yoğun tempodan mutsuz, gördüğü şiddet de cabası. Hastalar tedavi olsa ilaç bulamıyor. İlaç bulan parası olmadığı için alamıyor. Eczaneler veresiye defterleriyle dolup taşıyor. SMA’lı çocuklar ilaçlarını alamadığı için hasbel kader kaderlerine terk ediliyor. Özetle sistem çöküyor.”

Hastanelerde kuyruk yok diyorsunuz, randevu alamayan vatandaş hastane kapısına dahi ulaşamıyor. Olan hastaneleri kapatıyorsunuz, kamu zararı yaratıyorsunuz, şiddet mağduru doktorlar ülkeyi terk diyor.

Ameliyathanelerde medikal sıkıntısı yaşanıyor. Aile hekimleri kiralarını ödeyemiyor. Satılık ASM’lerin sayısı artıyor. Ataması yapılacağı açıklanan 85 bin yardımcı personel sağlığı kurtarmak için yetmez, doktorların göçünü önlemek, şiddet yasasını acilen çıkartmak gerekir."