CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Kıyıkışlacık’a ikinci liman yapılması halinde tıpkı Marmara denizinde olduğu gibi Güllük körfezinde de deniz salyaları meydana geleceğini söyledi.

CHP'li Özcan uyardı: Güllük Körfezinde de deniz salyaları meydana gelecek

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Milas’ın Güllük Körfezi’nde ikinci limanın yapılacağı Kıyıkışlacık köyünü ziyaret eden CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, yapılması düşünülen iskelelerin bölgedeki balıkçılığı, tarımı, zeytinciliği, turizmi öldüreceğini ve körfez çevresinde ikinci konutları bulunan binlerce yazlıkçıyı huzursuz edeceğini söyledi. Özcan, körfezde dalyan ağzında bir limanın zaten var olduğunu, körfezin ikinci limanın yükünü kaldıramayacağını belirterek şunları söyledi: “Büyük gemilerin yanaştığı bu liman körfezde aşırı derecede kirlilik yaratacak, körfezin eko-sistemini bozacaktır. Uzak denizlerden alınan balast suları, körfeze boşaltıldığı zaman deniz suyunun biyolojik yapısı bozulacak ve körfezdeki canlı yaşam tehlikeye girecektir. Bir süre sonra tıpkı Marmara denizinde olduğu gibi Güllük körfezinde de deniz salyaları meydana gelecektir. Bu körfez balıkçılık yeri mi, turizm bölgesi mi yoksa maden yükleme yeri mi olacak? Maden taşıyan kamyonlar, çevrede büyük sorun yaratacaktır. Burada yaşayan insanlar sürekli kaygı içinde olacaklardır. Kararlar kapalı kapılar ardında alınıyor. Halkın görüşü alınmıyor. Bazı şeyler dayatılıyor. Bu doğru değil. Güllük körfezinde yeni limana gerek yok. Biz limana karşıyız ve Güllük Körfezi ile çevredeki eko-sistemin korunmasında yanayız. Limanı yaptırmayacağız ve her aşamada sürekli takipçisi olacağız.”

'DAYATMALARA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin şöyle konuştu: “Güllük Körfezinde ikinci bir limanı kesinlikle istemiyoruz. Liman yapılırsa; balıkçılığımız ölür, zeytinlerimiz kurur, tarih ve kültür turizmi zarar görür. Yazlıkçılarımızın huzuru kaçar. Limana yük taşıyan kamyonlar, yollarda tehlike yaratır. 29 Haziran’da yapılacak ÇED toplantısına en güçlü şekilde katılacağız. Bize yapılan dayatmalara izin vermeyeceğiz. Köyümüz ve körfezimiz doğal yapısını korumalı. Liman yapılacaksa, başka yere yapılsın. Bizim geçim kaynağımız olan körfez, rant uğruna yok edilmemelidir.”

CHP Milas İlçe Başkanı İlgin Göktepe de şunları dile getirdi: “Dünyanın hiçbir demokratik ve çağdaş ülkesinde halka rağmen bir hizmet yapılmaz. Eğer bu bölgede bir yatırım olacaksa önce yöre halkının görüşü alınır. Gördüğümüz kadarıyla Kıyıkışlacık halkı yapılacak bu limana karşı. O halde neden ısrar ediliyor? Amaç bu doğal güzelliği, bu kültürel mirası yok etmek mi? Yoksa birilerine rant sağlamak mı? Muğla’daki CHP örgütleri olarak, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla bölge halkının yanında olacağız”

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 29 HAZİRAN’DA

Milas Güllük Körfezinde Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ tarafından Birinci Derece Arkeolojik SİT alanı olan Kıyıkışlacık’dayapılması planlanan “Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi” için ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince 29 Haziran’da halkın katılım toplantısı düzenleneceği açıklandı. Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ tarafından bölgede 60.000 DWT’luk ve 135.000 DWT’luk gemiler için Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesinin çalışmaları yürütülüyordu. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 60.000 DWT’luk gemilerin yanaşacağı iskele için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı daha sonra bakanlık tarafından iptal edilmiş ve 135.000 DWT’luk gemilerin yanaşacağı Yük Tahmil ve Tahliye iskelesi projesinin devam eden ÇED süreciyle birleştirilmişti.