CHP'li Özgür Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP Grup Toplantısı'ndaki faiz konuşmasının ardından dolar kurunun 10,35'ten 10,75'e yükseldiğini belirterek, "Türkiye'ye 96 milyar lira gibi devasa bir parayı bir konuşmayla kaybettirdi" dedi.

CHP'li Özel: Erdoğan, Türkiye'ye 96 milyar lira gibi devasa bir parayı bir konuşmayla kaybettirdi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün AKP Grup Toplantısı'ndaki faiz oranlarına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Erdoğan'ın konuşmasının ardından dolar kurunun 10,35'ten 10,75'e yükseldiğini vurgulayan Özel, "Türkiye'ye 96 milyar lira gibi devasa bir parayı bir konuşmayla kaybettirdi" ifadelerini kullandı.

Özel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de her gün yeni tip koronavirüsten (Covid-19) çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Vatandaşlara "Aşınızı olun" çağrısında bulunan Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, aşısızların da rakamını açıklaması gerektiğini ifade etti.

"KATARLILARA ÇÖKTÜRME ÇABASI DEVAM EDİYOR"

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan sorunların devam ettiğini belirten Özel, "Boğaziçi Üniversitesi'nde 2 Ocak'ta, Melih Bulu'nun atanmasından beri süren kaos, kurumu yıpratma, kurumu hem kamuoyu önünde itibarsızlaştırma hem de içeriden çökertme, ayrıca boğaza nazır tepelere çökme, Katarlılara çöktürme çabası devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin, protestolara katılan 12 öğrenci hakkında koruma kararı aldırdığını, bazı öğrencilerin kanunsuz olarak Metris Kapalı Cezaevi'nde bir ayı aşkın süredir tecrit altında bulunduğunu belirten Özel, bazı öğrenciler için ise yurt dışı yasağı çıkarıldığını anımsattı.

"ERDOĞAN'IN SUSMASI LAZIM"

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün AKP Grup Toplantısı'ndaki faiz oranlarına ilişkin açıklamalarını eleştiren Özel, "Kendi grubundan, yine bu ülkenin başını belaya sokan söylemini tekrar etti. Bu inat, bu ülkeye 128 milyar dolar kaybettirdi, çünkü faiz indirince dolar fırladı" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından dolar kurunun 10,35'ten 10,75'e yükseldiğini vurgulayan Özel, "Türkiye'ye 96 milyar lira gibi devasa bir parayı bir konuşmayla kaybettirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Özel, konuşma yaptığı kürsünün arkasındaki duvara "sus" işareti yapan hemşire fotosu asarak, "Bu resme uyarsa ekonominin kurtuluşu budur. Recep Tayyip Erdoğan'ın susması lazım. Konuştukça dolar çıkıyor, o karıştıkça dolar çıkıyor. Recep Tayyip Erdoğan sussun, hiç olmazsa kötüye gidiş, artık bu abartılı kötüye gidiş durur. Sonra geleceğiz ve bu işi kökünden düzelteceğiz" sözlerini sarf etti.

Erdoğan'ın, "Her konuda kararı ben veririm, benden farklı düşünen gider" dediğini belirten Özel, şöyle devam etti:

"(Lütfi Elvan) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanıydı, günahsız. Ekonominin başına getirdi. Eğitimi var. Biliyor ki iyi adımlar atmadan faizi düşüremeyiz. Ona da izin vermiyor. Dün tehdit etti, 'Bizim arkadaşlardan faizi savunan varsa gider' diyor. Yazık, alkış bile yapamadı, tutuldu kaldı. 'İçimizde faizciler var' dedi, meali bu. 'Milletimizi faize ezdirmem ama dövize seve seve ezdiririm' dedi. Ne diyordun geçmişte? 'Bozdurun dolarları, güvenin bu kardeşinize'. Dün Merkez Bankası'na zımni değil açık talimat veriyor, 'Faizi düşürmeyenin kafasını koparırım' diyor. Merkez Bankası'nın bürokratları, uzmanları, politika belirleyicileri bu bağımlılık yüzünden aldıkları eğitimden bağımsızlar, bildiklerinden bağımsız, memleketin faydasını düşünmekten bağımsızlaştılar. Sadece Recep Tayyip Erdoğan'a bağımlı karar veriyorlar."

ERDOĞAN NE SÖYLEMİŞTİ?

Erdoğan, dün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda faiz hakkında konuşmuştu.

"Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" diyen Erdoğan, "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" ifadelerini kullanmıştı.