CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında kadın cinayetlerinin ‘üzüntü beyanlarıyla geçiştirilemeyeceğini’ söyledi.

CHP'li Özel: Kadın cinayetleri üzüntü beyanlarıyla geçiştirilemez

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kadın cinayetlerinin bir kez daha ülke gündemine oturduğunu söyleyen Özel, bir ayda 49, yıl bitmeden 490 kadın cinayetinin olmasının meselenin sadece üzüntü beyanlarıyla, başsağlığı tweetleriyle, "unutmayacağız, unutturmayacağız" söylemleriyle geçiştirilemeyeceğini ortaya koyduğunu belirtti.

Özel, şöyle devam etti:

"Ceren Özdemir cinayetiyle ilgili Adalet Bakanlığının ne diyeceği önemliydi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün, infaz rejimiyle ilgili 'KHK ile düzenlediğimiz bir durum, parlamento gerekirse müdahalesini yapar' demektedir. Her sıkıştıklarında, işin içinden çıkamadıklarında, sorumlulukları yerine getiremedikleri gözler önüne serildiğinde, 'Bu parlamentonun takdiridir' diyerek bir parlamento varmış, tek başına yasama yapabiliyormuş da saraydan gelen metinler değil de sanki burada kanun yapmada özgür süreçler varmış gibi bir yaklaşımı samimi bulmuyoruz. Ceren Özdemir'in katilini, daha önce de bir çocuğu öldürmüş bir caniyi, açık cezaevine koyan infaz rejimi, OHAL KHK'sinin marifetidir. "

‘GERÇEK YARGI REFORMU İÇİN BÜTÜNPARTİLER BİR ARAYA GELMELİ’

Özel, AKP’nin atması gereken adımın toplumsal taraflarla ve tüm partilerle yeni infaz rejimini enine boyuna tartışmak olduğunu da belirterek "Yeni, doğru bir infaz rejimi, gerçek yargı reformu için bütün partilerin bir masanın etrafında, en üst düzey toplumsal katkıyla bu işe girişmeleridir" dedi.

AKP'nin haftaya şekli bir veto şokuyla başladığını hatırlatan Özel, bunun da demokratik çıkış, kuvvetler ayrılığı, bağımsız yasama ve yürütme gibi algılatma kampanyası, çabası olduğunu söyledi.

Özel, AKP’nin tek adam rejimi tarafından tam olarak kontrolde tutulduğunu, fikirlerinin esir alındığını, kendi seçildikleri bölgede çevreyi kirleten bir bacaya karşı tedbiri bile sadece Erdoğan ikna olursa gösterdiğini söyledi.

AKP'nin parlamentoyu, yargıyı, yürütmenin ihtiyaç duyduğunda ve şeklen kullanacağı yapılar olarak gördüğünü, kuvvetler birliği içinde davrandığını söyleyen Özel, bu nedenle Türkiye'nin, her geçen gün dış politikadan ekonomiye, terörle mücadeleden milli eğitim politikalarına kadar sürekli savrulma yaşadığını belirtti.

AA