CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, AKP iktidarının memur ve emekli maaş zamları hakkında yüksek zamlar açıklayarak, belirtilen resmi enflasyonun geride kalmasını sağlayacağını söyledi. Asgari ücretin zamlar ile eridiğine vurgu yapan Karabat, “20 Aralık oyununun bir benzeri bugün devreye alındı” dedi.

CHP’li Özgür Karabat: Benzer oyun bugün devreye girdi

Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin maaş zam oranı belli oldu. Buna göre; memur ve memur emeklisine yüzde 5+22,48; işçi emeklisine ise yüzde 25,48 olarak açıklandı. Zamların bu şekilde açıklanmasının ardından gözler Kabine Toplantısı’nda açıklama yapması beklenen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da olacak. Erdoğan’ın yapacağı açıklamada bu zamlara bir de ‘refah payı’ eklemesi bekleniyor.

Söz konusu açıklama beklenirken CHP’li Özgür Karabat’tan çarpıcı bir değerlendirme geldi. Krabat’a göre iktidar, “20 Aralık oyununun bir benzerini bugün devreye soktu.”

Sosyal medya hesabından bir dizi mesaj yayımlayan Özgür Karabat, “Doların 18 TL’ye çıkmasını bekleyen AKP, milyarlarca dolar satarak doları düşürmüş ve kendisini kurtarıcı gibi göstermişti. Benzer bir oyun, bugünkü kabine toplantısı sonrası enflasyon için oynanacak” dedi.

Erdoğan’ın yapacağı ‘refah payı’ açıklamasıyla zamların resmi enflasyondan fazla olacağını belirten Karabat, “AKP, resmi verilerde dahi yüksek çıkan enflasyon sonrası memur ve emeklilerin maaş zamları ile ilgili yüksek bir rakam açıklayarak, enflasyon rakamlarının geri planda kalmasını isteyecektir. Ve sahnenin sonunda yine marketlere indirim çağrısı yapacaktır” dedi.

'GELELİM GERÇEKLERE'

“Gelelim gerçeklere” diyen Karabat, ENAG’ın açıkladığı rakamlara dikkat çekti. CHP’li Karabat, “Mızrak çuvala sığmıyor ama AKP yine verilerle oynuyor. 2021 yılı TÜİK enflasyonu yüzde 36.08 (Son 19 yılın rekoru) Vatandaşın gerçek enflasyonunu ölçen ENAG’ın verisi ise yüzde 82.81” ifadelerini kullandı.

Resmi enflasyondan yüksek açıklanan asgari ücretin 1 ay içinde eridiğini ifade eden Karabat, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam birkaç ayda buhar olur diyorduk ama maalesef Ocak 2022 sonunda bu zam uçacak. 1 Ocak’ta yapılan zamlarla ocak ayı sonunda yıllık enflasyon yüzde 50’yi geçecek. Üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 79.89’luk oranla şubat 2002 sonrası 20 yıllık dönemin zirvesine çıktı. AKP Lideri de çıkmış sanayiciye indirim yapın çağrısı yapıyor.”