CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya’da havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından, patlayıcıları imhaya götüren kamyonda patlamaya yol açan ihmalleri açıkladı.

CHP’li Özkoç  Sakarya’da ikinci patlamaya yol açan ihmalleri açıkladı: Askere ‘damperi kaldırın’ talimatı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Özkoç, fabrikadaki ihmallerin ardından, patlayıcıları imhaya götüren kamyonda patlamaya yol açan ihmalleri açıkladı.

İlgili tüzük ve yönetmeliğe göre, patlayıcı maddelerin özel araçlarla ve ambalajlanarak taşınması gerektiğini belirten Özkoç, “Böyle mi taşındı, hayır. Belediyeden getirilen bir kamyonun çıplak kasasına patlayıcı maddeler yüklendi. Yönetmelikte ‘dinamitler, barut ve kapsül bir arada aynı taşıtta taşınmaz’ deniyor. Taşındı. Birlikte bulunmaması gereken malzemeler bir aradaydı. Kamyonu kullanan şoförün SRC 5 sertifikasının olması, özel bir eğitimden geçirilmesi gerekiyordu. Geçirildi mi, hayır. Şimdi çok ağır yaralı bu kardeşimiz” dedi.

Patlamada yaralanan bir askerle yaptığı görüşmeyi de anlatan Özkoç, şunları aktardı: “Ne diyor yaralı kardeşimiz, biliyor musunuz? ‘Kamyon geldi, yan kapakları açılmıyordu. Bize dediler ki damperli kamyonun arka kapağını açın, zaten içinde bir tek fitiller ve az miktarda patlayıcı var. Uçurumun kenarına yaklaştırın, damperi kaldırın. Biz de emir kuluyuz. Damperi kaldırdık, o anda kamyon patladı.’ Oysa tüzük, ‘Damper metalle sürtünmemeli, malzeme boşaltılırken araç çalışır durumda olmamalı’ diyor. Ama araç çalışıyormuş. Sürtünmeye neden oldular ve kamyon patladı. Bu cinayet midir? Cinayettir. Göz göre göre işlenmiştir.”

NE OLMUŞTU?

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz'da meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, 127 işçi yaralanmıştı. Patlamanın ardından aralarında fabrika sahibinin de olduğu 5 kişi tutuklanmış, bir kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Fabrikadaki patlayıcıların kontrollü imha için getirildiği Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisinde ise önceki gün, patlayıcılar kamyondan indirilirken yaşanan patlamada 3 asker yaşamını yitirmiş, kamyon şoförü ile 11 jandarma yaralanmıştı. Hendek Belediyesi işçisi şoförün durumu ciddiyetini koruyor.