CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Erdoğan'ın seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etmesiyle ilgili, "Söz de karar da aslında milletin değil. Bunların hepsi sarayın. Koltuğunu koruyabilmek için milletin Meclis’ini feshederek seçim kararı alıyor. Onun adına da ‘yenileme’ diyor" eleştirisi yaptı.

CHP'li Özkoç'tan Erdoğan'a 14 Mayıs tepkisi: Milletin Meclis’ini feshederek seçim kararı alıyor
Fotoğraf: ANKA

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bugün TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Özkoç, “Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan zat, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihi verdi. Oysa bundan neredeyse 15 gün önce ortağı Devlet Bahçeli’yle beraber ‘seçim tam zamanında yapılacak’ diyordu. Şimdi diyorlar ki ‘biz seçim tarihini öne çekeceğiz.’ Bir de ‘yeter, söz milletin.’ Söz de karar da aslında milletin değil. Bunların hepsi sarayın. Saray koltuğunu koruyabilmek için milletin Meclis’ini feshederek seçim kararı alıyor. Onun adına da ‘yenileme’ diyor" tepkisini gösterdi.

"KİŞİSEL KEYFİYLE SEÇİM TAKVİMİ BELİRLİYOR"

"Eski sistemde yetki Meclis’teydi. Şimdi tek başına yetki Erdoğan’da" diyen Özkoç, "Erdoğan saray rejiminde kendi sözünü Meclis iradesinin üstüne yerleştirmiş durumda. Şimdi bize diyor ki ‘ya Meclis olarak seçim kararı alırsınız, ya da Cumhurbaşkanlığı Sistemi’yle benim elde ettiğim yetki var. Ben bu Meclis’i feshederim’ diyor. Yani bir kişinin kararıyla, Meclis’in kararıyla değil. Yani ortak akılla değil. Tek başına Erdoğan, ‘ben Meclis’i feshederim’ diyor. Kişisel keyfiyle seçim tarihinin belirlendiği bir seçim takvimi dönemi yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Özkoç, sözlerine şöyle devam etti:

"Halkımız tam da bunu onaylayacak. Özgürlüğü, demokrasiyi, adaleti, kurumların ehil insanlar tarafından yönetilip, yönetilmediği bir Türkiye’yi birlikte yaratabilmek için oylarımızı kullanacağız. Tek adam mı? Ortak akıl mı? Türkiye’de bırakın millet egemenliğini aslında tek parti bile egemen sayılmaz. Egemenlik kayıtsız şartsız Tayyip Erdoğan’ın elinde.

Halk yoksulluk çekiyor. Burada bizim onaylayacağımız şey Tayyip Erdoğan’ın tekrar cumhurbaşkanı seçilip seçilmeyeceğidir. Burada bizim onaylayacağımız şey aslında kendi özgürlüğümüz değil, demokrasimiz değil, bizim kararlarımızla seçilen bakanların görev yapması değil saray iktidarının tekrar göreve gelip gelmemesidir."

“MİLLET İRADESİNE SAYGILI MİLLETİN TEMSİLCİLERİ TÜRKİYE’Yİ YÖNETECEK”

Özkoç, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın adaylığının Anayasa’ya aykırı olup olmadığına ilişkin soruya yanıt veren Özkoç, şunları kaydetti:

“Biz Tayyip Erdoğan’ın adaylığının Anayasa’ya aykırı olduğunu biliyoruz. Biz bu seçim tarihiyle ilgili alınan kararın getirdikleri seçim sistemiyle ilgili birlikte uygulanmasının hukuka aykırı olduğunu da biliyoruz. Ancak Erdoğan ve Yüksek Seçim Kurulu, Anayasa’yı ve hukuku çiğneyerek kendilerinin bugüne kadar yaptıkları gibi aday olacaklar ve milletin karşısına çıkacaklar. Söz o zaman milletin olacak. Bu Anayasa’ya ve hukuka aykırı bütün yaptırımlara karşı, ortak akla karşı tek iradenin bize dayattığı sisteme karşı sözü milletimiz verecek. Ve onlar Türkiye’nin başından gidecekler. Böylece tekrar Türkiye’nin Anayasasına saygılı, hukuka saygılı, millet iradesine saygılı milletin temsilcileri Türkiye’yi yönetecek.”

"ERDOĞAN VE YSK HUKUKA UYGUN HAREKET ETMİYOR"

Birincisi çok net söylüyorum: Cumhurbaşkanı aday olması Anayasa’ya aykırıdır. İkincisi çok net söylüyorum: seçim tarihinin bu şekilde belirlenmesi hukuka aykırıdır. Üçüncüsü çok net söylüyorum: Tayyip Erdoğan’la Yüksek Seçim Kurulu kesinlikle hukuka ve Anayasa’ya uygun hiçbir zaman bu seçim konularında hareket etmediler. Bunda da hareket etmeyecekler. Dördüncüsü; millete dayatacaklar, beşincisi; yüz yıllık cumhuriyet tarihimizde ilk defa bir cumhurbaşkanı kendisinin adaylığıyla ilgili Meclis’i feshetmiş olacak. Onlar hukuk, Anayasa tanımıyorlar. Onlar her şeyi kendi rant alanlarına ve kendilerinin tekrar iktidara gelmesine göre planlıyorlar.”

(ANKA)