CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Şehit yavrumuzun naaşı üzerinden siyaset çıkarmaya çalışmak vicdansızlıktır, ahlaksızlıktır. 3 yaşındaki yavrumuzun tabutunun yanına seçim sandığını koyanda vicdan yoktur" tepkisini gösterdi.

CHP'li Öztrak: Şehit yavrumuzun naaşı üzerinden siyaset çıkarmaya çalışmak ahlaksızlıktır

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin dünyada cinsiyet uçurumunun en derin olduğu ülkelerden biri olduğunu belirten Öztrak, Türkiye'nin, 2022 Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi'nde 146 ülke içerisinde 124'üncü sırada olduğunu söyledi.

Öztrak, "Suudi Arabistan'dan birkaç sıra önde, Angola ile Nijerya arasında bir yerde. Kadına yönelik şiddet ise ülkemizin kanayan yarası. Sadece bu yılın ilk 10 ayında ülkemizde cinayete kurban giden kadın sayısı 280. Şüpheli ölümlerle birlikte, hayattan koparılan kadın sayısı 482. Mevcut Hükümetin, kadına bakışındaki çarpıklık, İstanbul Sözleşmesi'nden ülkemizi tek bir imzayla çıkarmasıyla zaten ayan beyan ortada. Biz, bu ayıba mutlaka son vereceğiz" diye konuştu.

"MİLLETİN KREDİ FAİZİ 10 PUANA YAKIN ARTTI"

Ekonomik gelişmelere de değinen Öztrak, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl, 'Faiz sebep, enflasyon netice' diye bir safsata uydurdular. Bu safsatayı uydurdukları gün tabela faizi yüzde 19, enflasyon da yüzde 19'du. Bugün sarayın tabela faizi yüzde 9. Milletin kredi faizi yüzde 30. Sarayın tabela faizi 10 puan indi ama milletin kredi faizi 10 puana yakın arttı. Yine aynı dönemde dolar kuru 8 lira 65 kuruştan, 18 lira 65 kuruşlara sıçradı. Türk lirası ABD doları karşısında, yüzde 54 değer kaybetti paramız pul oldu. Enflasyon ise tam 67 puan artarak, yüzde 86'ya çıktı. O da TÜİK'in ağır makyajıyla. Üretici enflasyonu ise yüzde 158 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark 72 puana yükseldi.

"YETKİLERİ KULLANIN"

Sütte leke var, bu kifayetsiz saray yönetiminde leke yok. Kırdıkları rekorlar ortada. Resmi verilere göre bile bu dönemde mazot yüzde 236, gübre yüzde 227, yem yüzde 145, ilaç yüzde 111 zam gördüyse bu zam rekorları kimin eseri? Kışa girdik. Evlere doğal gaz faturaları gelmeye başladı. Geçen yıl 1000 lira gelen doğal gaz faturası, bu sene 2 bin 617 lira oldu. İşte daha dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Maktu harçlara, emlak vergisine, damga vergisine, trafik para cezalarına, pasaport ve diğer değerli kağıt bedellerine hükümet yüzde 122,93 zam yaptı. Bu, yeniden değerleme oranında daha önce görülmemiş bir rekor. Bunlarda insaf yok, millete acımak yok. Hükümet, kendi alacağına yüzde 122,93 zam yapıyor. Ama iş insanı, tüccar, esnaf, bu zammı millete yansıtınca, sarayın kibirlisi bunları suçlu ilan ediyor. Onu bunu suçlamayı bırakın, vergi ve harçlara uygulanacak zammı, yarıya indirme yetkiniz var. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de yüzde 80 indirim yetkiniz var. Bu yetkileri kullanın. Vatandaşı, sebep olduğunuz hayat pahalılığına bir defa daha ezdirmeyin. Yeni kamu zamlarıyla çifte kavurmayın."

"SARAY EKONOMİDE SIKIŞTIKÇA EMİR ALIYOR"

Hem içeriden hem de dışarıdan para bulmanın zorlaştığını belirten Faik Öztrak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Saray ekonomide sıkıştıkça emir alıyor. Suudi Arabistan Erdoğan'a 'Sisi'nin elini sık, 5 milyar doları Merkez Bankana yatırayım' diyor. 5 milyar dolara, 'katil Sisi', 'zalim Sisi', 'darbeci Sisi', bir anda oluyor 'dostum Sisi.' Meydanlarda ardından hıçkıra hıçkıra ağlanan, 4 parmak yapıp selamlatılan Rabia, Katar topraklarına gömülüyor. Bu arada sarayın bekçisi de 'Sisi yetmez, Esad'ın huzuruna da bir var, birkaç milyar da oradan al, belki seçime kadar dayanırız' diye ter ter tepiniyor."

"DOĞRU DÜZGÜN TARİH BELİRLEYEMİYORLAR"

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, açıklamaları sonrası soruları yanıtladı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) seçim tarihiyle aynı gün yapılacağının açıklandığını sonra geri çekildiğinin anımsatılması üzerine Öztrak, şöyle devam etti:

"Bu hükümetin artık ülkeyi yönetme kabiliyetinin kalmadığını, devlette ciddi bir yönetim krizi yaşandığını biz uzun zamandır söylüyoruz. Şu manzaraya bakın, devletimiz bir sınavı bile doğru düzgün yapamayacak hale geldi. KPSS'deki skandallar zinciri hafızalarda. Şimdi de doğru düzgün tarih belirleyemiyorlar YKS'yi erteliyorlar. Seçimin kanunen ne zaman yapılacağı belli, siz geliyorsunuz bu tarihe üniversite sınavını koyuyorsunuz. Bizim bu bezirganların vermiş oldukları seçim tarihlerine güvendiğimiz anlamına da gelmesin. Biz, yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz."

"SİYASİ OMURGASI LADES KEMİĞİNDEN FARKSIZ"

"Terörle mücadele üzerinden seçim mesajı verilmesini nasıl değerlendirdikleri" sorusu üzerine Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

"Şehit yavrumuzun naaşı üzerinden siyaset çıkarmaya çalışmak vicdansızlıktır, ahlaksızlıktır. 3 yaşındaki yavrumuzun tabutunun yanına seçim sandığını koyanda vicdan yoktur. Siyasetçinin omurgası fikri tutarlılığıdır. Bunları yapanların siyasi omurgası lades kemiğinden farksızdır. Milletimizin feraseti yüksektir. Vatandaşımız sandıkta gereğini yapacak ve bu kifayetsizleri evlerine gönderecektir."