CHP'li Faik Öztrak, 5 Mart'ta Türkiye ile Rusya heyetleri arasındaki İdlib zirvesine ilişkin iktidara tepki gösterdi. "Putin'in kapısında dakikalarca bekletildiler, Rus haber ajanslarına eğlence malzemesi oldular" diyen Öztrak, "5 Mart 2020'den Kremlin Sarayı'na giden süreç Cumhuriyet tarihinin en büyük fiyaskosudur" ifadelerini kullandı

CHP'li Öztrak'tan iktidara 'İdlib zirvesi' tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklamalarda bulunan Öztrak, "T.C vatandaşı olmak zor, ama bu ülkede kadın olmak daha da zor. Kadın olmanın zorluğuna sosyal, siyasal yani yaşamın her alanında yakından şahitlik ediyoruz. 2019 Kasım döneminde kadın işsizlik oranı yüzde 16,6 ama kadınlarda gerçek işsizlik yüzde 30’a yaklaşmış durumda. Bu rakamlara çalışma hayatına dahil olamayan 12 milyon kadın dahil değil. Türkiye, küresel cinsiyet uçurumu endeksi listesinde 153 ülke içerisinde maalesef 130. sırada. 2019’da 474 kadın cinayete kurban gitti. 2020’nin ilk 2 ayında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 49. Bu arada devlette kadına şiddet uygulama konusunda erkeklerden geri kalmıyor. Dün Taksim Meydanı'nda kadınlarımıza yapılan sert polis müdahalesini buradan kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

"ATEŞKES SÖZÜNÜ MUTABAKAT METNİNDE GÖREMEDİK"

Öztrak, 5 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da görüşen Cumhurbuşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

"Erdoğan'ın defalarca söylediği ateşkes sözünü bir mutabakat metninde göremedik" diyen Öztrak, "Putin çağırınca koşa koşa gittiler. Putin'in kapısında dakikalarca bekletildiler, Rus haber ajanslarına eğlence malzemesi oldular. Sonrada adama kendilerini kabul ettiği için bin bir teşekkür ettiler. Osmanlı toprağı Kırım'ı ihlak eden Çariçe 2’nci Katerina’nın heykeli altında heyet olarak kıyamda durdular. 5 Mart 2020'den Kremlin Sarayı'na giden süreç Cumhuriyet tarihinin en büyük fiyaskosudur. Bu fiyaskoda sevinilecek tek şey daha fazla şehit vermemek uğruna sahada askeri faaliyetlerin durdurulmasıdır. Bir an evvel kalıcı bir ateşkes sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

(ANKA)