CHP'li Faik Öztrak, "Biz ülkemizi içine düştüğü güven bunalımından 'Üç Yeni K' ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir stratejiyle çıkaracağız" dedi. "Biz hazırız. Ülkemiz hazır" diyen Öztrak, "Sandık çok kısa bir sürede milletin önüne gelecek" ifadelerini kullandı.

CHP'li Öztrak: Ülkemizi içine düştüğü güven bunalımından 'Üç Yeni K' ile çıkacağız

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Biz ülkemizi içine düştüğü güven bunalımından 'Üç Yeni K' ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir stratejiyle çıkaracağız. Nedir bu 'Üç Yeni K'? Yeni kadrolar, yeni kurallar, yeni kurumlar" açıklamasını yaptı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, Rahşan Ecevit'i vefat yıl dönümünde saygı ve rahmetle andı.

MYK'nin ana gündeminin yurdun dört bir yanından yükselen işsizlik ve açlık feryatları olduğunu ifade eden Öztrak, şöyle konuştu:

"Erdoğan, müsebbibi olduğu ekonomik krizi yalan rüzgarıyla savuşturabileceğini sanıyor ama bıçak kemiği deldi, geçti. Zamlar, işsizlik milletimizi eziyor. Milletin hali, mecali kalmadı. 'Açım', 'işsizim' feryatları artık AK Parti toplantılarından yükseliyor. Yurttaşlarımızın ellerinde bir canları kaldı. Onunla da Erdoğan'a ve şahsım hükümetine ihtarname çekiyor. En son Eskişehir'de bir kahveci esnafımız, 28 yaşındaki bir gencimiz, Özgür Pehlivan, salgın döneminde aldığı borçların altından kalkamamış. Saray yapımı ekonomik kriz, bu gencecik evladımızı hayattan bezdirip, ömrünün baharında aramızdan koparıp aldı."

"ARTIK MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR"

CHP olarak salgının daha ilk dalgasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "Amerika, Almanya, İngiltere ne yapıyorsa aynını yap, gerekiyorsa bas parayı, millete destek ver" diyerek uyardıklarını söyleyen Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

"Salgında ABD milli gelirinin yüzde 26'sını, İngiltere milli gelirinin yüzde 19'unu, Almanya milli gelirinin yüzde 15'ini doğrudan gelir desteği olarak vatandaşlarına dağıttı ama Erdoğan önerimizi dinlemedi. Onun yerine millete IBAN numarası atıp para istedi. Başka ülkeler gibi bütçeden destek vermek yerine, milli gelirimizin yüzde 10'u kadar millete kredi verdi. Gelişen ve yükselen ekonomiler liginde vatandaşlarını krizde en fazla borca batıran yönetim Erdoğan sahsım hükümeti oldu. Erdoğan zaten şahsım rejimiyle devleti yönetilemez hale getirmişti. Ülkenin rezervlerini eriterek milleti borca batırarak zaten ekonomiyi krize sokmuştu. Bunların üzerine, salgında daha fazla borç vererek sorunları gizlemeye kalkınca büyük bir buhrana sebep oldu. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Gerçekler gizlenemiyor."

"FAHİŞ ZAMLARLA ESNAFIMIZA YÜKLENDİKÇE YÜKLENİYOR"

Öztrak, dünyada birçok ülkenin salgın sürecinde esnafa "Salgında ne kaybettiysen hepsini bütçeden telafi ediyorum" dediğini aktararak, şunları söyledi:

"Bu ülkeler orta direk çökerse tüm toplumun çökeceğini çok iyi biliyorlardı. Bu gerçeği bir tek Erdoğan bilmiyor. Borca batırdığı yetmezmiş gibi şimdi de fahiş zamlarla esnafımıza yüklendikçe yükleniyor. Esnafa işkence yapıyor. Daha düne kadar dükkanına 4 bin-4 bin 500 lira elektrik faturası gelen esnaf bugün 7 bin-7 bin 500 liralık elektrik faturalarıyla karşılaşınca ne yapacağını şaşırıyor. Esnaf; 'Ben sattığım kahveye zam yapmaya utanıyorum ama bana bu faturayı gönderenler hiç utanmıyor' diye feryat ediyor."

"ZAMLARI ERDOĞAN YAPTI"

Bir ürünün vergisinin ederinden fazla olamayacağını vurgulayan Öztrak, "Bir gecede devlet fiyatını belirlediği mallara iki katından fazla zam yapmaz. Bu olsa olsa haraç olur. Milletten haraç almak da siyasi eşkıyalıktır. Yılbaşı gecesi yapılan zamlar siyasi eşkıyalığın daniskasıdır. Yüzde 25 doğal gaz zammını, yüzde 127'ye varan fahiş elektrik zamlarını, akaryakıt zamlarını zincir marketler yapmadı. Stokçular yapmadı. Dış güçler yapmadı. Üst akıl yapmadı. Bu zamları Recep Tayyip Erdoğan yaptı" dedi.

"SANDIK ÇOK KISA BİR SÜREDE GELECEK"

Parti olarak istikrar içinde hızla büyümeyi, topyekun zenginleşmeyi sağlayacak yepyeni düzeni getirmeye kararlı olduklarını dile getiren Öztrak, şöyle devam etti:

"Biz ülkemizi içine düştüğü güven bunalımından 'Üç Yeni K' ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir stratejiyle çıkaracağız. Nedir bu 'Üç Yeni K'? Yeni kadrolar, yeni kurallar, yeni kurumlar. Özellikle ekonomi yönetiminde 'ehliyet' tek ölçümüz olacak. Bu ülkenin liyakatli insanlarını seferber edeceğiz. Kimse dışlanmayacak. Kimse ötekileştirilmeyecek. Senden, benden diye ayrım artık bitecek. Namuslu, dürüst, liyakatli her bürokrat baş tacımız olacak. Biz bu politikalarla ülkemizin hızla, sürekli bir kalkınma sürecine gireceğini görüyoruz. Bizi orta gelir tuzağından bu politikaların çıkaracağını da görüyoruz. Yine bu politikalar, ülkemizi küresel arenada hak ettiği yere taşıyacak. Türkiye'de ilk 6 ayda iklim değişecek. Hayat bayram olacak. Yeniden gülümseyeceğiz. Biz hazırız. Ülkemiz hazır. Sandık çok kısa bir sürede milletin önüne gelecek. Son sözü de milletimiz söyleyecek."

HDP'Lİ SEMRA GÜZEL HAKKINDAKİ FEZLEKE

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile ilgili fezleke konusunda CHP'nin tavrıyla ilgili bir soruya Öztrak, "Geçen hafta tutumumuzu çok net ifade etmiştim. Terör bizim kırmızı çizgimizdir diyerek, gereğini de yapacağımızı söylemiştik. Cumhuriyet Halk Partisi olarak elinde silah olan bir teröristle yan yana fotoğraf çektirmeyi asla kabul edemeyiz. Tekrarlıyorum, gereğini yaparız" cevabını verdi.