CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ekonomiyi istişare ile yöneteceklerini kaydederek, "Toplumun tüm kesimleri alınacak önlemlerle ilgili ne diyorlar, buna kulak vereceğiz" diye konuştu. Öztrak, Stratejik Planlama Teşkilatı'nı kuracaklarını ve Varlık Fonu'nu derhal kapatacaklarını belirtti.

CHP'li Öztrak: Varlık Fonu'nu derhal kapatacağız
Fotoğraf: AA

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ekonomiyi istişare ile yöneteceklerini belirterek, "Toplumun tüm kesimleri alınacak önlemlerle ilgili ne diyorlar, buna kulak vereceğiz. Stratejik Planlama Teşkilatı'nı kuracağız. Varlık Fonu'nu derhal kapatacağız. Harcadığımız her kuruşun hesabını milletimize tek tek vereceğiz" dedi.

Öztırak, Öze Dönüş Platformu'nun İstanbul'da düzenlenen 2022-2023 dönemi haziran ayı toplantısına konuk oldu.

Hükümetin, 20 yılda 2 trilyon 442 milyar dolar vergi topladığını, 115 milyar dolar dış borç yaptığını, 20 milyar dolar iç borç kullandığını, atadan yadigar 63 milyar dolarlık malları satıp özelleştirdiğini belirten Öztrak, hükümetin, kendisinden önceki tüm hükümetlerin kullandığı paranın 4 katını kullandığını iddia etti.

Öztrak, Hükümetin "Gelecek sene 2 trilyon dolar olacak" dediği gayrisafi yurt içi hasılanın 800 milyar doların altına düştüğünü, kişi başı gelirin 8 bin dolarlara indiğini ifade etti.

Uzunca bir süredir iç içe iki krizin yaşandığını söyleyen Öztrak, "2007'den sonra Türkiye, gerçekleştirmesi gereken birtakım ekonomik reformları ertelemeye başladı. 2013'te ABD Merkez Bankası 'Ben artık eskisi gibi ucuz parayı dünyaya vermeyeceğim.' dedi. 2013'ten sonra Türk ekonomisi hep dünyanın en kırılgan ilk 5 ekonomisi arasında anılmaya başlandı. Çünkü dışarıdan para girişinin durması halinde Türk Lirası'nın aniden ciddi bir devalüasyonla karşı karşıya kalması söz konusu" diye konuştu.

ENFLASYON TEPKİSİ

Bugün TÜİK'in "makyajlı" rakamlarıyla enflasyonun 73,5 olduğunu söyleyen Öztrak, "73,5'u ilan edebilmek için de TÜİK'in bütün bölge müdürlerini yeniden atadılar. TÜİK'in fiyatlarla ilgili daire başkanını görevden aldılar. Piyasalar yüzde 5 enflasyon beklerken, enflasyon yüzde 3'ün altında geldi. Bağımsız enflasyon hesaplama kuruluşlarının hesapladığı enflasyon yüzde 160. Enflasyon haber vermeden milletin cebinden parasını almaktır. Enflasyon, vatandaşın ve iş insanının kafasını karıştırmaktır." dedi.

"MERKEZ BANKASI'NA MÜDAHALE ETMEKTEN VAZGEÇECEĞİZ"

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Öztrak, CHP'nin iktidara gelmesi halinde enflasyon ve işsizlik konusunda ne tür somut adımlar atacağı yönündeki soru üzerine, şunları söyledi:

"Merkez Bankası'na müdahale etmekten vazgeçeceğiz. Hükümet ve Merkez Bankası ne kadarlık bir enflasyon hedefine ulaşmak istediklerini birlikte seçecekler. Merkez Bankası'nın başına şu parti, bu parti demeden dünya çapında bilinen, liyakatli bir ismi atayacağız. Merkez Bankası'nın yerini yeniden Ankara'ya taşıyacağız. Ekonomiyi istişare ile yöneteceğiz. Toplumun tüm kesimleri alınacak önlemlerle ilgili ne diyorlar, buna kulak vereceğiz. Stratejik Planlama Teşkilatı'nı kuracağız. Varlık Fonu'nu derhal kapatacağız. Harcadığımız her kuruşun hesabını milletimize tek tek vereceğiz. TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu'nu kuracağız."