CHP’li Öztunç’tan çağrı: Çevre davalarında ücret ödenmesin

HABER MERKEZİ

Doğa tahribatının önüne geçmek isteyen yurttaşların mahkemede karşılaştıkları maddi zorluklara dikkat çeken CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, konuya ilişkin kanun teklifi hazırladı.

Anayasanın 56. Maddesini hatırlatan CHP’li Öztunç, devlet ve vatandaşa çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek ödevi verildiğini söyledi.

Büyük bir külfete dönüşen dava açma süreci, mahkeme giderleri ve bilirkişi ücretlerinin vatandaşların karşılayabileceği meblağların çok üzerine çıktığını belirten Öztunç, “Çevre davalarının kamu yararına açılan davalar olarak kabul görmesi ve dava harç ve diğer yargılama giderlerinde muafiyet sağlanması” gerektiğini ifade etti.

CHP’li Öztunç, “Çevre davaları gönüllülük esasına dayanıyor ve kazanç amacı gütmüyor. STK ve odaların maddi güçleri de yok denecek kadar az. Nitekim bu davaların çoğunda, avukatlık hizmetleri de dahi gönüllülük esasına dayanmakta” ifadelerini kullandı.

ADALETE ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI

Birçok ülkede, kamu menfaatine açılan davaların sınırlarının kaldırıldığını ve bu amaçla açılan davalar kaybedilse bile dava masraflarının davacıya yüklenmemesine yönelik içtihatlar geliştirildiğinin altını çizen Öztunç, “Yaşama hakkının ön koşulu olan doğanın korunması için, adalete erişim kolaylaştırılmalıdır” dedi.