CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Çeşme Projesi ile ilgili “İzmir’e level atlatacak” diyen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e tepki gösterdi. Danıştay kararını hatırlatan Öztunç, "Projenin yürütmesini Danıştay durdurdu. Yargı kararlarını hiçe sayan Vali, atari oyunu terimleri kullanıyor" dedi.

CHP’li Öztunç’tan İzmir Valisi’ne: Danıştay, "Level atlatacak" dediği projenin yürütmesini durdurdu

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşker’in üç ilçeyi kapsayan Çeşme Turizm Projesi ile ilgili sözlerine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, söz konusu projenin yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulduğunu hatırlattı.

Öztunç, Vali Köşger'in içinde doğal SİT alanlarının, zeytinlik dahil tarım ve mera alanlarının da yer aldığı ve Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğu “Çeşme Turizm Projesi” ile ilgili "İzmir’e level atlatacak" ifadelerine yanut verdi. Öztunç, "Level atlatacak’ dediği projenin Danıştay, yürütmesini durdurdu. Yargı kararlarını hiçe sayan Vali, atari oyunu terimleri kullanıyor. Ancak, devlet yönetmek atari oyununa benzemez, doğa ile kumar oynanmaz" dedi.

"VALİ, DANIŞTAY’IN KARARININ UYGULANMASINDAN SORUMLU"

Öztunç, şöyle devam etti: "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu İzmir'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen Çeşme Turizm Projesinin yürütmesinin durdurma kararı verdi. Vali, ilde Devletin ve Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Yani, Sayın Vali, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasından hukuken sorumludur. Kendisi devlet katında level atlamak için, yargı kararını hiç sayan açıklamalar yapıyor. Valiye görevlerini hatırlatmak zorunda kalmak çok acı. Maalesef, ülkemizde hukukun üstünlüğü ilkesinin geldiği sınır budur."

"PROJENİN, 52 MİLYON 500 BİN METREKARESİ ORMAN ALANI"

Projenin yapılacağı 12 bin 17 hektarlık alana ilişkin bilgi veren Öztunç, "Arkeolojik Sit Alanlarının, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı İçme-Kullanma Suyu Havzasının, Kesin Korunacak Hassas Alanlar, Nitelikli Doğal Koruma Alanları ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarından oluşan, doğal sit alanlarının, Akdeniz Foku yaşam alanları gibi alanların ve çeşitli ekosistemlerin bulunduğu bir alandan söz ediyoruz. Proje 12 bin 17 hektarlık alana yapılacak. Projenin, 52 milyon 500 bin metrekaresi orman alanı, 6 milyon metrekaresi mera alanı, 1 milyon metrekaresi zeytinlik ve nitelikli tarım alanı, 3 milyon metrekaresi doğal sit alanı. 5 bin 250 hektarı (52 milyon 500 bin m2) tescilli orman alanında ağaçlar kesilerek 12 adet golf sahası yapılacak. Golf sahası yapılacak alanların arasında Alaçatı Gölobası da var. Burası Türkiye natura 2000 habitatları arasında korunması öncelikli alanlardan biri. Yapılacak turizm bölgesinin 42 kilometresi kıyı, 20 milyon metrekaresi deniz yüzeyi. Sadece kıyılar değil 20 milyon metrekaresi deniz alanı ve içindeki adalara da hiç kimse giremeyecek. Çünkü projeye göre buralar da özel mülkiyet olacak" dedi.

"ÇEŞME PROJESİ DEMOKRASİ SORUNUDUR"

Öztunç, şöyle devam etti: "Bu mesele rant sorunu olduğu kadar, demokrasi sorunudur. Merkezden, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerin, yurttaşların fikrini almadan, yerel yönetim kuruluşlarının yetkisini çiğneyerek ben yaptım oldum mantığıyla alınmış bir karardır. Bu projeye yöre halkı, yerel yönetimler, İzmirliler karşı çıkıyor. Birileri rant elde edecek, para kazanacak, 5’li çete daha da zenginleşecek diye İzmir’in, Çeşme’nin talan edilmesine sessiz kalmayacağız."

(ANKA)