Karşıyaka Örnekköy’de yaşayan Roman yurttaşlar, hurdacılık yaparak geçimini sağlayan insanlara kesilen yüksek miktardaki cezaları protesto etti.

CHP’li Purçu: Hükümet, geri dönüşüm işçilerinin ekmeğiyle oynuyor

BİRGÜN EGE

Karşıyaka Örnekköy’de yaşayan Roman yurttaşlar hurdacılık yaparak geçinen insanlara kesilen yüksek meblağdaki cezaları 'Hurdamıza dokunmayın', 'Fakirin ekmeğiyle oynamayın', 'Bizim de sesimizi duyun', pankartlarıyla protesto etti. Mahallede bulunan geri dönüşüm merkezinin önünde yapılan basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi Cemil Yün de katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Purçu, “Büyük şirketlere verilen geri dönüşüm ihaleleri ile bu insanlar açlığa terk edilmiştir” dedi. Sokaklarda onuruyla hayata tutunan geri dönüşüm işçilerinin para cezaları ile sindirilmeye çalıştığını belirten Purçu, “Yıllardır yasaların ilçe belediyelerine verdiği atık toplama yetkilerinin yanlışlığı, valiliklerin, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın uygulama hataları, yanlış politikalar, ülkemiz sokaklarında atık toplama yapan geri dönüşüm işçilerine çözüm olmak yerine sorunu büyüterek devam ettirdi. AKP İktidarı, bu işe 2020 senesinde el atmış, ‘Sıfır Atık’ diye bir proje yapmış ve sözüm ona herkes güvenceli atık toplayacakken, şu an her projelerinde olduğu gibi kendi ayaklarına dolanmış pek çok ilin sokakları, tam bir atık kaosu alanlarına dönüşmeye başlamıştır. Ne yazık ki bu kaos ortamında 3 arkadaşımız da ekmek kapılarını savunmak için talihsiz çatışmaya girmiş, tutuklanmış ve birkaç ay sonra serbest bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

Purçu şunları söyledi: “Geri dönüşüm işçileri, ülkemizdeki atık toplama sisteminin sokak toplaması yapan ayağını oluşturan ve neredeyse ülkemizdeki tüm Toplama Ayrıştırma Tesisleri (TAT) ile onlardan da çıkan atıklarla birlikte Entegre Dönüşüm Tesislerinin de beslenmesine öncülük eden zincirin ilk ve kilit halkasıdır. Ne yazık ki mevcut yasaların Geri Dönüşüm İşçilerini tanımamasından kaynaklı kâğıtçıların topladığı atıkların miktarı ve realitesi kabul edilememektedir. Geri dönüşüm sisteminin tüm paydaşları bu gerçeği bilmesine rağmen, söz konusu belgelendirmeye gelince Geri Dönüşüm İşçilerinin topladığı atıklar yok sayılmaktadır. Genellikle yoksul kesimlerde yaşayan, Roman, Kürt yurttaşlarımızın bu işi yaptığı bilinmektedir. Yaş olarak ise, 7’den 70’e kavramının vücut bulduğu yerdir. Eğitim durumu ülkemiz ortalaması altındadır. 15-20’şer kişilik gruplar halinde, çoğu zaman akrabaları ile bir depoda veya pres yerinde hem çalışır hem atıklarını buraya getirir hem de yer yer burada sağlıksız koşullarda ikamet ederler.”