KYK yurtlarında kalan öğrencilerin izin hakkının 75 günden 30 güne indirilmesini Meclis gündemine taşıyan CHP'li Özcan Purçu, Bakan Mehmet Kasapoğlu’na, "KYK izin hakkının 75 günden 30 güne indirilmesinin gerekçesi nedir?" diye sordu.

CHP'li Purçu, Kasapoğlu'na sordu: KYK izin hakkının 75 günden 30 güne indirilmesinin gerekçesi nedir?

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrencilerin izin hakkının 75 günden 30 güne indirilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Öğrencilerin izin hakkının 75 günden 30 güne indirilmesinin mağduriyetler yarattığını belirten Özcan Purçu, bu durumun aynı zamanda yurtlarda kalan öğrencilerin psikolojisini de bozduğunu, öğrencilerin özgürlüklerinin kısıtlandığını ifade etti.

Bakanlığın verdiği izin kısıtlaması kararına tepki gösteren Purçu, “Yurtlara ilişkin pek çok sorun varken öğrenci izinleriyle değil yurt sorununu çözmeyle uğraşın” dedi.

Özcan Purçu, şunları söyledi:

“Yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ile birlikte Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan öğrencilerin yaşadığı sıkıntılara bir de Kasım ayında alınan ani bir karar ile izin haklarının 75 günden 30 güne indirilmesi eklenmiştir. Yeni düzenleme ile öğrencilere, yükseköğretim kurumlarının akademik takvimleri gereği verilen tatiller, hafta sonu (cumartesi-pazar) tatilleri, diğer resmî tatiller ve özel izinler hariç bir eğitim-öğretim yılında toplam 30 gün izin verilmektedir.

Üstelik getirilen bu düzenlemeye ilişkin herhangi bir resmî açıklama yapılmadığı gibi, Bakanlık nezdinde bir duyuru da gerçekleştirilmemiştir. Basına yansıdığı kadarıyla konuyu öğrenen öğrenciler 'son dakika' mağduriyetleri yaşamış; öğrenciler izin hakkı süresinin azaltılması ile çeşitli öğrenci platformlarında durumu 'KYK yurtlarında adeta hapis bırakılıyoruz' olarak yorumlamışlardır. Diğer taraftan bu durum öğrencilerin sürekli yurtta kalma zorunluluğu nedeniyle psikolojilerine de olumsuz yansımıştır."

"İzin süresini kısaltmak, öğrencileri ailelerinden kopartmak demektir" diyen Purçu, "Örneğin ailesi uzakta olan, yurt dışına gitmek isteyen; zaman zaman seyahat etme ihtiyacı olan, vb. talepleri olan öğrenciler 30 gün sınırının son derece yetersiz olduğunu belirtmekte; izin hakkı süresinin tekrar artırılmasını talep etmektedir" ifadelerini kullandı.

Özcan Purçu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"1- KYK izin hakkının 75 günden 30 güne indirilmesinin gerekçesi nedir?

2- KYK izin hakkının 30 güne indirilmesi ile ilgili herhangi bir resmi açıklama ya da duyuru yapılmamıştır. Bunun gerekçesi nedir?

3- KYK izin hakkının 30 güne indirilmesi ile ilgili öğrencilerin yaşadıkları mağduriyetler ve şikayetler tarafınıza ulaşmış mıdır? Özellikle önceden yurt dışı planlaması yapmış olan; aileleri çok uzakta olup izin hakkı süresinin kısaltılması nedeniyle ailelerine gidemeyen öğrencilerin mağduriyetine yönelik çözüm öneriniz olacak mıdır?

4- Bakanlığınız tarafından İzin süresinin kısaltılmasının öğrenciler üzerinde psikolojik etkilerine ilişkin bir çalışma Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak yapılmış mıdır? Yapılmadı ise buna yönelik bir çalışma yapılabilir mi?

5- Öğrencilerin tepkileri doğrultusunda; Bakanlığınız tarafından izin hakkı süresinin tekrar artırılması yönünde bir karar alınması söz konusu mudur?"