Trafik kazaları ve ardından yatan sebeplere ilişkin Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi veren CHP'li Purçu, İçişleri ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na yönelttiği sorularda, yeni kazaların ve can kayıplarının yaşanmaması için hangi önlemlerin alınacağını ve sürücülere ilişkin denetim ve bakım desteği uygulamalarına ilişkin detayları sordu.

CHP'li Purçu, trafik kazalarını Meclis gündemine taşıdı: "Katliamların boyutu her geçen gün katlanıyor"

HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu trafik kazalarını ve ardında yatan sebepleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Purçu, trafik kazalarıyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinin ardından basın mensuplarına da açıklamalarda bulundu.

'KATLİAMLARIN BOYUTU HER GEÇEN GÜN KATLANIYOR'

Açıklamasında sadece 2 günde yaşanan ve kamuoyunda da derin iz bırakan; Mardin ve Antep kazalarında 35 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin de yaralandığını hatırlatan Purçu, alınmayan tedbirlerin, artan maliyetlerin, yetersiz denetimlerin trafik katliamlarının boyutunu her geçen gün katladığını ifade etti.

Purçu şu değerlendirmede bulundu:

"Derinleşen ekonomik kriz ile birlikte, bakım ve onarım maliyetlerindeki artışlar, araçların gerekli bakımların yapılıp yapılmadığı sorularını akıllara getiriyor. Basit bir hesapla bir tırın 12, bir yolcu otobüsünün 8 tane lastiği var, bir lastiğin ortalama fiyatı 10 bin lira; hangi esnaf 120 ya da 80 bin lira verip lastiklerini yeniler. Çare ya eski yola devam ya da kaplama lastikle yola devam etmek. Kamyoncu esnafı fahiş fiyatlı bakım onarım giderleri nedeniyle arızasını onartamıyor; Allaha emanet yollara düşüyor. Geçen sene bir tırın yıllık (periodik) bakım onarım gideri 50 bin iken; şu an bu rakam en asgaride bile 100-110 bin lirayı buluyor. Esnaf mazot mu alsın, vergimi ödesin, bakım mı yaptırsın, evine ekmek mi götürsün. Vatandaş can güvenliği nedeniyle trafiğe çıkmaya korkar halde. Çözüm üretmesi gerekenler ne yapıyor, trafik kazası haberlerine yayın yasağı getirme yetiniyorlar."

'SÜRÜCÜLERE BAKLIM DESTEĞİ SAĞLANMALI'

1 yılda yedek parça maliyetinin yüzde 120 arttığına dikkat çeken Purçu, sürücülerin gerekli tedbirleri alması için denetimlerin sıklaştırılması, sürücülere bakım desteği sağlanması, Bakanlık nezdinde gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Purçu, yaşanan denetimsizlik ve kazalara ilişkin iki bakanlığına şu soruları yöneltti:

► Kamyon, tır gibi ağır vasıta esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntılar bilinmekle beraber son günlerde meydana gelen kazalar araçların periyodik bakımlarının yetersiz olduğunu göstermektedir. Yeni kazaların ve can kayıplarının yaşanmaması için acil olarak hangi önlemler alınacaktır?

► 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle meydana gelen kaza sayısı bu kazalarda yaşanan can kayıpları nedir? Kaç vatandaşımız yaralanmıştır? Kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir?

► İzmir ili genelinde; 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle meydana gelen kaza sayısı bu kazalarda yaşanan can kayıpları nedir? Kaç vatandaşımız yaralanmıştır? Kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir?

► Trafik katliamlarında önemli bir paya sahip olan; artan fiyatlar nedeniyle sürücülerin yaptıramadığı bakımlara yönelik Bakanlığınız nezdinde destek açıklamanız olacak mıdır? Olacaksa detayı nedir?

► Artan döviz kuruna paralel; Bir tır da 12 lastik varken sadece bir tanesinin fiyatının 10 bin TL civarında olduğu düşünüldüğünde; yedek parçalardaki fahiş fiyatlara yönelik kur sabitleme vb. gibi bir uygulama yapmayı düşünüyor musunuz?

► Özellikle ağır vasıtalarda denetimlerin artırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

► Türkiye’de kaç adet araç muayene istasyonu vardır? Bunların kaçı Avrupa Birliği ve dünya standartlarındadır?

► İzmir ili genelinde; kaç adet araç muayene istasyonu vardır? Bunların kaçı Avrupa Birliği ve dünya standartlarındadır?

► 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle kaç adet merdiven altı diye tabir edilen ve yetkili olmayan servis tespit edilmiştir? Bunlara yönelik nasıl bir cezai işlem uygulanmıştır?

► İzmir ili genelinde; 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle kaç adet merdiven altı diye tabir edilen ve yetkili olmayan servis tespit edilmiştir? Bunlara yönelik nasıl bir cezai işlem uygulanmıştır?

► Merdiven altı servislerin tespitine yönelik hangi aralıklarla nasıl bir denetim mekanizması işletilmektedir?

► Başta ciddi sayıda can taşıyan şehirler arasın otobüsler olmak üzere; özellikle ağır vasıtalara yönelik; yola çıkmadan bir kontrol listesine tabi tutulup; gerekli kontroller yapıldıktan sonra seferine gitmesine yönelik bir denetim mekanizması planlanmakta mıdır?

► Araç bakım maliyetlerinin azaltılmasına yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?