CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, Cumhur İttifakı’nın Seçim Kanunu teklifi hakkında, "Masa başında formül peşinde koşuyorlar. Boşuna kürek çekiyorlar. Korkunun ecele faydası yok" ifadelerini kullandı. Salıcı, "Millet İttifakı’nın milletvekili seçimleri için nasıl bir yol izleyeceğine" dair soruya, “Bir formül buluruz” yanıtını verdi.

CHP’li Salıcı’dan seçim kanunu açıklaması: Bir formül buluruz

Partisinin Antalya’da düzenlediği "Büyük Örgüt Buluşması"nda bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, iktidarın "sandıktan çıkan mesajı almadığını gördüklerini" dile getirerek, Millet İttifakı’nda oy oranı düşük partilerin seçime nasıl gireceği tartışmaları hakkında da, "Biz formül buluruz. Yani ittifak yerinde duruyor. Nasıl şekillenir onu göreceğiz” diye konuştu.

DW Türkçe’den Eray Görgülü’nin haberine göre; Doğu Masası kapsamında partilerine katılan vatandaşların büyük bir kısmının geçmişte AKP’ye oy vermiş kişiler olduğuna dikkat çeken Salıcı, "Doğu ve Güneydoğudaki iki partili sistem olmayacak. Van ve Diyarbakır’dan kesin milletvekili bekliyoruz" dedi.

"MASA BAŞINDA FORMÜL PEŞİNDE KOŞUYORLAR"

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Seçim Kanunu teklifi ile ilgili, "Korkunun ecele faydası yok yasası. Masa başı mühendislikleriyle seçim kazanmaya çalışıyorlar. Seçim masa başında kazanılmaz, seçim sahada kazanılır" söyleminde bulunan Salıcı, "Biz sahada çalışıyoruz, onlar masa başında formül peşinde koşuyorlar" ifadesini kullandı.

AKP ve MHP’nin teklifi hazırlarken 2018 seçim sonuçlarını göz önünde bulundurduğunu kaydeden Salıcı, şöyle devam etti: "Türkiye, 2018 Türkiyesi değil ki. 2018 Türkiyesi'nde bizim 11 büyükşehrimiz yoktu. Biz bir yerel seçim başarısı yaşamış değildik. 2018’de aldığımız oy yüzde 22.65’ti. Şimdi Tayyip Erdoğan’ın en sevdiği kişiye anket yaptırın. Herhalde Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyu yüzde 22.65 çıkmaz. Çok çok daha yukarıda çıkar. Dolayısıyla boşuna kürek çekiyorlar."

İstanbul'da yerel seçimin iptal edilerek tekrarlandığını hatırlatan Salıcı, "Sonuç, vatandaş döndü tokadı vurdu. Sandıktan çıkan sonuca riayet edeceksin. Sandıktan çıkan mesajı almadıklarını görüyoruz. Ya da bu mesajdan ders almadıklarını görüyoruz" ifadesini kullandı.

"GENEL KURULDA DEĞİŞİKLİK BEKLİYORUM"

Salıcı, "Seçim Yasası’nda genel kuruldaki görüşmeler sırasında değişiklik bekliyor musunuz?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "İki parti oturup konuşuyor. İki partinin konuştuğu bir yasa teklifinin Meclis’e gelmesi bir yılı buldu. Biz bu arada altı siyasi parti oturduk geleceğe dair Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnini hazırladık ve kamuoyuna açıkladık. (…) İki parti arasında yapılan hesaplarla ilgili, birbirlerine dair hesaplarla ilgili sıkıntı var. Genel kurulda da değişiklik önerileri verilebilir. Biz son haline bakarız. Değişiklik mümkün. Çok iyi anlaşıyor olsalardı bir sene sürmezdi Meclis’e gelmesi."

"İTTİFAK YERİNDE DURUYOR, FORMÜL BULURUZ"

Salıcı, "Millet İttifakı’nın milletvekili seçimleri için nasıl bir yol izleyeceğine" ilişkin bir soruyu ise şu sözlerle yanıtladı:

"Biz formül buluruz. Önce şunun yapılması lazım: Bu kanun Genel Kurul’dan böyle mi geçecek? Kanun geçer, geçmiş olduğu haliyle biz meseleyi tartışırız. Diğer siyasi partiler de geçmiş olduğu haliyle tartışır. Süreç yürür. Yani ittifak yerinde duruyor. Nasıl şekillenir onu göreceğiz."

"İktidarın Millet İttifakı’nı bozmak amacıyla çeşitli saldırılarda bulunduğunu" öne süren Salıcı, "İttifak bunları atlattı. Bir güven duygusu siyasi partiler arasında oluşmuş durumda ki böyle bir metne imza attılar. Bundan sonra ciddi bir engelle karşılaşmadan yürüyecektir" ifadesini kullandı.

"MASA, ADAYINI ÇIKARACAK VE ARKASINDA DURACAK"

Salıcı, Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin soru üzerine de, "O konuşulmuyor şu an. Masada bir aday belirlenecek. Masada belirlenen aday, aday olacak. Seçimin tarihi belli mi, seçimin tarihinin belli olmadığı yerde adayı niye konuşalım" dedi. Salıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili sorular üzerine de şunları söyledi: "Burada önemli olan ittifakın sürmesi, birbiriyle diyaloğun devam etmesi, geleceğe dair mutabakatın devam etmesi, bütün bu sürecin sonucunda da masa kendi adayını çıkaracaktır ve çıkardığı adayın arkasında da duracaktır. Yani biz, isim konuştuğumuz zaman, ya da isimler üzerine yorum yaptığımız zaman içeriği kaçırmış oluyoruz. Tabii Türkiye’yi geleceğe dair bir fikir yönetecek, belirleyecek. Masanın adayı olan kişi o fikrin taşıyıcısı olacak. Seçilecek olan aday o fikrin uygulayıcısı olacak. Ortaya önce fikir konmalı."