CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, 2019’da iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına desteklerin düştüğünü, bunun ithalatı artırarak güvencesiz gıdaya kapı açacağını söyledi. Sarıbal, üç yıl üst üste iyi tarım uygulaması yapanların dördüncü yıl desteklenmeyeceğinin altını çizdi

CHP'li Sarıbal: İyi tarım uygulamalarına destek azalıyor

BirGün / Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, hükümetin organik tarım desteklerini azaltmasını eleştirdi.

CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Sarıbal, 9 Kasım’da tarım desteği ödemelerine ilişkin yayınlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ’de, üç yıl üst üste iyi tarım uygulaması yapanların dördüncü yıl destek alamayacağının yer aldığına dikkati çekti. Tebliğe göre iki yıl üst üste organik tarım üretimi yapılan arazilere ise üç yıl destek verilmeyecek. Sarıbal, düzenlemenin çiftçiler masraf yaptıktan sonra açıklandığına dikkati çekti.

"ÇİFTÇİYİ NASIL DESTEKLEMEYİZ” HESAPLARI

Tebliğde, organik yem üretimi yapan çiftçilerin organik hayvancılık yapmazsa destek kapsamından çıkarılacağına dair bir düzenlemenin de yer aldığını vurgulayan Sarıbal, şunları söyledi:

"Adeta, ‘Acaba çiftçiyi nasıl desteklemeyiz, ayırdığımız parayı acaba nasıl veremeyiz’ hesapları yapılmış. İyi tarım ve organik tarım uygulamalarının hepsinde düşüş var. AKP, tarım ve çiftçiyi batırmaya devam ediyor. Zeytin üreticilerine verilen destek miktarının da giderek düşüyor. 2012’de 1.8 milyon ton olan zeytin üretimi, 2019’da 1.5 milyon tona geriledi."

ÇİFTÇİNİN BORCU ARTTI

Çiftçinin borcunun arttığını ve tarımsal ürünlerde kullanılacak kredi faizlerinin indirilmesi gerektiğini ifade eden Sarıbal, "Tarımın sorunlarını çözmek istiyorsanız, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak istiyorsanız, planlı, doğru bir destekleme, sürdürülebilir, emekten yana bir politika uygularsınız" diye konuştu.