CHP’li  Selina Doğan: Türkiye, adaleti ölümde arayan insanların ülkesi olmasın

CHP Milletvekili Selina Doğan intihar sayılarındaki artışa dikkat çekerek, intiharların nedenlerinin tespit edilmesini istedi. İntiharların toplumsal sebepleri olduğuna dikkati çeken ve son dönemde intihar sayılarında yaşanan artışa dikkati çeken Doğan, “Türkiye, adaleti ölümde arayan insanların ülkesi olmasın” dedi.

Türkiye’nin siyasal, ekonomik ve sosyal yapısında önemli değişiklikler yaşandığını söyleyen Doğan, şu ifadeleri kullandı:

“OHAL döneminde binlerce kişinin tutuklanması, birçok kişinin hiçbir yargı kararı olmadan suçlu ilan edilmesi, KHK’lerle yüz binlerce kişinin işten atılması ve bunun sonucu ortaya çıkan ekonomik çaresizlik, temel hak ve özgürlüklerin dahi kullanılamıyor olması bireylerin psikolojilerinde büyük hasarlara yol açmıştır.”

“İntiharlar, mağduriyetlerin sonucudur”

İntiharların, yaşanan mağduriyetlerin ortaya çıkardığı bir sonuç olduğuna vurgu yapan Doğan, Sevgi Balcı ve birçok kişinin benzer nedenlerle intihar ettiğinin altını çizdi. KESK’in araştırmasını hatırlatan Doğan, “KHK ile işten atılmış 5 bin kişiden 314’ünün intihara eğilimli olduğu ortaya çıkmıştır. Sadece bu ay içinde basına yansıyan haberlere göre geçirdiği kaza sonucu 5 yıldır işsiz kalan bir vatandaş TBMM önünde kendini yakmıştır” diye konuştu.

“İntiharların bulaşıcı etkisi var”

Toplumsal nedenlerden kaynaklı intiharların, benzer sorunları yaşayan ve intihara eğilimli kişilerde olumsuz etkiler yarattığını belirten Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Denizli’de işinden çıkarılan bir genç kendini tavana asarak yaşamına son vermiştir. Antalya’da babasının taciz ettiği bir genç kız, kendini asarak intihar etmiştir. Yaşanan intiharların önüne geçebilmek amacıyla öncelikli olarak intiharların nedenlerinin tespit edilmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Türkiye, yaşamdan umudunu kesip adaleti ölümde arayan insanların ülkesi olmamalıdır” dedi.