İzmir'in Konak ilçesindeki Ege Üniversitesi AKM binasının İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği iddialarına CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter tepki gösterdi.

CHP'li Serter: AKM'nin yok edilmesine izin vermeyiz

BİRGÜN EGE

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasının İzmir Valiliği tarafından İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği iddia edildi. İddiaya tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Emniyetimize İzmir’in her yerinde yer bulabiliriz. Atatürk Kültür Merkezi'nin yok edilmesine kesinlikle izin vermeyiz" dedi.

Serter, "Burası İzmir’in kültürünün can damarı. Benim üniversite yıllarım olan 1980 yılında kurulmuş bir kültür merkezimiz. İçerisinde 3-4 salonu barındıran bin 500 kişiyi misafir eden, alt katında sergi salonları, holleri ve ofisleri olan muhteşem bir yer. Bu kültür merkezinin son dönemde valilik tarafından emniyet müdürlüğüne verilmesi söz konusu diye duydum. O yüzden buradayım. Burası İzmirliler için bir can damarıdır. Kesinlikle burasını kültür merkezi haricinde İzmir’de hiç kimse bir şekilde kullanma hakkına sahip değildir" dedi.

"ESER BIRAKIN, YOK ETMEYİN"

AKM'nin metro, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarıyla kolayca ulaşılabilecek bir buluşma noktası olduğunu vurgulayan Serter şunları söyledi:
"Yanımızda sergi salonumuz, arkamızda müzemiz var. Biz emniyetimize İzmir’in her yerinde yer bulabiliriz. Ama herhangi bir kültür merkezinin değil, Atatürk Kültür Merkezi'nin yok edilmesine kesinlikle izin vermeyiz. Bunu yetkililer kulaklarını açarak duysunlar. Bu mesajım çok nettir. Partim ya da şahsım adına değil 4,5 milyon İzmirli adına konuşuyorum. Buralarda biz senelerce kültürün can damarlarını dinledik. Zeki Müren'leri dinledik, büyük tiyatrolar büyük kongreler izledik. Burası sadece emniyet teşkilatına verilebilecek bir yer değildir. Zaten teşkilat da burayı kullanma taraftarı değildir. Sayın Vali (Yavuz Selim Köşger) sizden talebim şudur ki zamanınız geldiğinde sizler de emekli olacaksınız ya da başka bir şehre gideceksiniz. Bugüne kadar gelen valiler eser bıraktılar, eserleri yok etmediler. Lütfen İzmir’e eser bırakarak gitmenizi naçizane tavsiye ediyorum."

42 YILDIR İZMİR'DE SANATIN MERKEZİ

Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Ege Üniversitesi Yardım Derneği, Milli Piyango İdaresi, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla yaptırılıp 5 Ocak 1980'de açılışı yapılan Atatürk Kültür Merkezi, önemli tiyatro oyunlarına ve sanat sergilerine ev sahipliği yapıyordu. Merkezde 652 ve 624 kişilik 2 büyük salon, 340 kişilik tiyatro salonu ve 800 kişilik resepsiyonların yapılabileceği geniş fuayeler ile resim, seramik, heykel sergilerinin yapılabileceği 470 metrekarelik sanat galerisi de yer alıyor.