CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, kamuda görevli 480 bin sözleşmeli çalışanın tamamının kadroya geçirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP'li Sındır: Kadro tüm sözleşmeli memurların hakkı

BİRGÜN EGE

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır tarafından TBMM Başkanlığına sunulan Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’yle; kamu görevlisi olarak çalışan 480 bin sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçirilmesi, 4/A ve 4/B'ye tabi personel arasındaki söz konusu eşitsizliklerin, statü, mali ve sosyal haklara ilişkin adaletsizliklerin tamamının ortadan kaldırılması öngörülüyor. Sındır Cumhur İttifakına yaptığı çağrıyla, “devlet yurttaşları arasında ayrım yapmaz, kadro tüm sözleşmeli çalışanların hakkı. Çocuklar, annesinden ya da babasından ayrı büyümesin, ebeveynler artık evlat hasreti çekmesin, gözyaşları dinsin. Tüm siyasi partiler bir olalım kanun teklifimizi yasalaştıralım” dedi.

'ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'

Sındır, sözleşmeli personelin yaptığı işin niteliği, yükü ve sorumlulukları itibariyle söz konusu kamu çalışanlarının, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. Maddesinin A fıkrasında tanımlanan memurlardan hiçbir farkı bulunmadığını ifade ederek sözlerine başladı. Sındır, “aynı kurum içerisinde aynı görevi yapan ve aynı eğitimleri almış personeller arasında adaletsizlikler, işyerinde çalışma huzuru ve şevki konusunda olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine tabi personel ile 4/A personel arasında 4/B’li personel aleyhine birçok açıdan farklılıklar bulunmakta. Ve bu farklılıklar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘eşitlik ilkesine’ ve ‘eşit işe eşit ücret ilkesine’ aykırı nitelikte” dedi.

DUR DEMEK TBMM’NİN ELİNDE

Sözleşmeli çalışanların son olarak 2011 yılında kadroya alındığını ve yüzbinlerce sözleşmelinin kulağının devletten gelecek kadro açıklamasında olduğunu ifade eden Sındır, “kadrolu memur görevde yükselme sınavına girebilirken, sözleşmeli personel bu sınavlara giremiyor. Kadrolu memurun eşi özel sektörde olsa dahi eş durumu mazereti ile tayin hakkı varken, sözleşmeli personelin bu haktan faydalanabilmesi için eşlerden ikisinin de sözleşmeli personel olması ve bakanlıklara bağlı kurumlarda olması gerekiyor. Sözleşmeli personel çalıştığı süre boyunca kademe, derece ilerlemesi alamamakta. Kadrolu memur kurumlar arası geçiş yapabilirken, sözleşmeli personelin memur sağlık özrü, eş mazereti, can güvenliği gibi mazeretleri olsa bile kurumlar arası geçiş yapamamakta. Sözleşmeli personel bu ve buna benzer daha birçok adaletsizlik ve eşitsizlikle karşılaşmakta. Bu duruma dur demek TBMM’nin elinde. Meclis Başkanlığına sunduğumuz Kanun Teklifi'yle; memurlar ile sözleşmeli personelin arasındaki farklılık, eşitsizlik ve adaletsizlik giderilecek aynı zamanda, 4/B'ye tabi sözleşmeli statüdeki yaklaşık 480 bin personelin iş yerlerindeki çalışma huzuru sağlanacak” dedi.

BİR OLALIM KANUN TEKLİFİNİ YASALAŞTIRALIM

Sözlerine Cumhur İttifakına çağrıda bulunarak son veren Sındır, Şöyle konuştu: “devlet yurttaşları arasında ayrım yapmaz, kadro tüm sözleşmeli memurların hakkı. Çocuklar, annesinden ya da babasından ayrı büyümesin, ebeveynler artık evlat hasreti çekmesin, gözyaşları dinsin. Tüm siyasi partiler bir olalım kanun teklifini yasalaştıralım” dedi.