2022-2023 eğitim öğretim yılının birçok eksikle başlamasının yanı sıra artan servis fiyatları nedeniyle çocukların, ailelerinin gücü yetmediği için servise yazılamadığı ve okula kilometrelerce yürümek zorunda kalması ile ilgili konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, "Zaten ağır aksak ilerleyen eğitim sistemi, Saray İktidarının Türkiye’de yarattığı ekonomik buhranla birlikte tamamen yaya kaldı. Evinden okula gidebilmek için 10 yaşından küçük yüz binlerce çocuk kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor" dedi.

CHP'li Sümer okul servisi ücretlerini Meclis gündemine taşıdı: Çocuklar kilometrelerce yol yürüyor

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, okul servis ücretlerindeki artış sebebiyle öğrencilerin kilometrelerce yol yürümek zorunda kaldığını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.

"AKP ve Saray İktidarının 20 sene boyunca en çok zarar verdiği alanlardan bir tanesi ne yazık ki eğitim sistemimiz. Öğretmeninden, öğrencisine, servisinden, kırtasiyecisine kadar herkes bin bir dert yanıyor. İlkokul çağındaki çocukların defter kalem masrafları bile aileler tarafından karşılanamaz hale gelmişken, çocukların servisle okula gitmesi artık lüks oldu" ifadeleriyle kırtasiye masraflarına da değinen Sümer, "Milyonlarca öğrenci okullarına yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Zaten ağır aksak ilerleyen eğitim sistemi, Saray İktidarının Türkiye’de yarattığı ekonomik buhranla birlikte tamamen yaya kaldı" dedi.

Orhan Sümer, “Benzin ve mazota gelen art arda zamlar okul servisi fiyatlarını da etkiledi. Çocuklarını servisle okula göndermek isteyenler aileler kara kara düşünmek zorunda kalıyor. Geçen seneye oranla ne yazık ki özellikle büyük şehirlerde fiyatlar 4 kat artmış durumda İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde ortalama 250 lira olan servis ücretleri bu sene en kısa mesafe için 600 - 700 TL’ye yükseldi. Birçok aile ne yazık ki bu fiyatları karşılayacak ekonomik güce sahip değil" ifadelerini kullandı.

'OKUL SERVİSLERİ AİLELER İÇİN BÜYÜK LÜKS OLDU'

Sümer, “Adrese dayalı kayıt sistemi, Okulların yeterli donanıma sahip olmaması, büyük şehirlerdeki kira artışları ve taşınmalar ne yazık ki tüm bunlar ilkokul çağındaki çocuklarımızı etkiliyor. Aileler çalışmak zorunda ve küçük çocuğu olanlar mutlaka servis kullanmak zorunda kalıyor. Ne yazık ki artan maliyetler ve sürekli gelen zamlarla okul servisleri özellikle asgari ücret ile geçinen aileler için büyük lüks oldu. Evinden okula gidebilmek için 10 yaşından küçük yüz binlerce çocuk kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor. Saray İktidarının kendine lüks anlayışı artık neresinden tutarsak elimizde kalıyor" dedi.

"Saray İktidarı öyle bir sistem yarattı ki hiç kimse memnun değil. Okul servisi çeken esnaflar artan maliyetlerden, akaryakıt fiyatlarından, yedek parça ve tamirden dert yanarken bakanlık tarafından belirtilen ücretlerin döngüyü karşılamadığından dert yanıyorlar" diyen Sümer, "Ailelere sorduğumuzda ise fiyatların çok yüksek olduğunu ve çocuklarını bu fiyatlarla servise yazdıramayacağını belirtiyorlar. Saray İktidarı öyle bir düzen yarattı ki artık yandaşları hariç hiç kimse ülkenin durumundan memnun değil” şeklinde konuştu.