CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı ekim ayı İnsan Hakları İhlalleri Raporu'na göre, eylem ve etkinliklerde 444 kişi gözaltına alındı. 15 tiyatro ve gösterinin yasaklandığı belirtilen raporda, 10 gazetecinin tutuklandığı aktarıldı.

CHP'li Tanrıkulu, ekim ayına ilişkin Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı
Fotoğraf: AA

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hazırladığı ekim ayı İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu açıkladı.

Açıklanan rapora göre, 1 ayda 196 kişinin yaşama hakkının ihlal edildiği, yaşam hakkı ihlal edilenlerden birinin cezaevinde öldüğü ifade edildi. "Ekim ayında 875 işkence olayı yaşandı" denilen raporda, "Bu işkence olaylarının 429’u cezaevlerinde meydana geldi" ifadelerine yer verildi.

Raporda "düşünce ve ifade özgürlüğünü kullandığı için 20 kişinin tutuklandığı", 8 kişi ise hakkında açılan davada mahkum olduğu belirtildi.

EYLEM VE ETKİNLİKLERDE 444 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Raporda, şunlar ifade edildi:

"25 gazeteci gözaltına alındı, 10 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteciye soruşturma açıldı, 7 gazeteci ve yazar hakkında daha önce açılan davalarda ceza çıktı. 14 gazeteci mesleğini yaparken saldırıya uğradı. İnternet sitesi haberlerine 58 erişim engelleme kararı verildi, RTÜK televizyonlara 8 kez ceza açıkladı, 4 yayın hakkında toplama kararı alındı."

Eylem ve etkinliklere kolluk müdahalesi ve yasak kararlarının da yer aldığı raporda, 12 ilde eylem ve etkinliklere 36 kez kolluk müdahalesi olduğuna dikkat çekildi. 15 tiyatro ve gösteri yasaklandı, eylem ve etkinliklerde 444 kişi gözaltına alındı, 1 kişi toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullandığı için açılan davada mahkum oldu."

(ANKA)