Google Play Store
App Store

CHP’li Tanrıkulu’nun hazırladığı Çocuk Raporu’na göre, “On ayda kolluk güçlerine ait ait zırhlı araçtan ateş açılması sonucunda 1 çocuk yaralandı. Kara mayınları, sahipsiz patlayıcılar nedeniyle en az 3 çocuk öldü, 12 çocuk yaralandı”

CHP'li Tanrıkulu'ndan Çocuk Raporu: Çocuklar ölüyor

BİRGÜN / ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin Türkiye’de bir yılda çocukların yaşadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı. Acı bilançoyu ortaya koyan Çocuk Raporu’na göre, “On ayda en az bin 14 çocuğun cinsel istismara maruz kaldı, yılın ilk 6 ayında 21 bin 957 çocuğun gebe olarak kayıtlara geçirildi, en az 16 çocuk mülteci denizlerde ya da kara sınırlarında 61 çocuk işçi yaşamını yitirdi, 743'ü annesiyle kalan bebekler olmak üzere 3 bin çocuk cezaevinde tutuluyor.”

Tanrıkulu’nun birçok kurum ve kuruluşun verilerinden yararlanılarak hazırlandığı raporda, eğitimden sağlığa, kişi güvenliğinden yaşam hakkına kadar çocuk haklarının korunmadığı veya ihlal edildiği sayısız alan olduğu vurgulandı. Raporda öne çıkan veriler şu şekilde:

*Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre ilk on ayda en az bin 14 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. TÜİK verileri ise çok vahim bir tablo ortaya koyuyor. TÜİK’e göre, 2014-2017 yılları arasında 7 bin 466’sı erkek 51 bin 818’i kız olmak üzere toplam 59 bin 284 çocuk cinsel istismara maruz kaldı.

*CHP Milletvekili Ali Şeker’in CİMER’E yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtlara göre, 2017 yılı ile 2018 yılının ilk 6 ayında, 21 bin 957 çocuk gebe kayıtlara geçirildi.

* İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de toplam 1 milyon 703 bin 665 mülteci çocuk bulunuyor. Basından derlenen bilgilere göre bu yıl en az 16 çocuk mülteci denizlerde ya da kara sınırlarında yaşamını yitirdi.

* İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre ilk 10 ayda, 18’i 15 yaş altında olmak üzere 61 çocuk işçi yaşamını yitirdi. OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016 ile kaldırıldığı 18 Temmuz 2018 tarihleri arasında, iş cinayetlerinin yüzde 14 arttı ve 124 çocuk işçi öldü.

*TÜİK verilerine göre, Türkiye’de yüzde 44’ü mevsimlik işçi olmak üzere 893 bin tarım işçisi çocuk bulunuyor. Çocuk işçiliği konusunda Türkiye’ye dair erişilebilen verilere göre, 6-14 yaş grubunda 292 bin olmak üzere 18 yaşın altında 1 milyon 185 bin çocuğun çalışma yaşamında yer aldığı tahmin ediliyor.

* TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda bilgi veren Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, cezaevlerinde 743'ü annesiyle kalan bebekler olmak üzere 3 bin çocuk olduğunu açıkladı.

*Resmi verilere göre, Türkiye’de 3-17 yaş aralığında 422 bin dolayında engelli çocuk bulunuyor. Engelli çocuklarımız en çok ihtiyaç duydukları alanlara yani parklara, açık alanlara, ticari ve sosyal merkezlere, eğitim ve kamu kurumlarına erişimde büyük sıkıntı yaşamaktadır.

*On ay içinde kolluk güçlerine ait ait zırhlı araçtan ateş açılması sonucunda 1 çocuk yaralandı. Polis ve asker araçlarının neden olduğu kazalarda 1 çocuk öldü, 6 çocuk yaralandı. Kara mayınları, sahipsiz patlayıcılar nedeniyle en az 3 çocuk öldü, 12 çocuk yaralandı.