CHP İstanbul Milletvekili ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyesi Sezgin Tanrıkulu, darbe girişiminin 4’üncü yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamada, “… darbe girişiminin siyasi bağlantılarının açığa çıkarılmamasının, hakkında konuşulmamasının nedeni, iki siyasi gücün fazlasıyla iç içe geçmiş olmasıdır” dedi. Komisyonun çalıştırılmak istenmediğine dikkat çeken Tanrıkulu, “Tıpkı 12 Eylül gibi 15 Temmuz’la da samimi bir biçimde hesaplaşılmamıştır” ifadelerini kullandı.

CHP’li Tanrıkulu: Siyasi ayağın ortaya çıkmama sebebi, iki gücün iç içe geçmiş olmasıdır

15 Temmuz darbe girişiminin 4’üncü yıl dönümünde yazılı açıklama yapan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun CHP’li üyesi Sezgin Tanrıkulu, “Aradan geçen dört yıla rağmen Fetullahçı örgütlenmenin ve darbe girişiminin siyasi bağlantılarının açığa çıkarılmamasının, hakkında konuşulmamasının nedeni, iki siyasi gücün fazlasıyla iç içe geçmiş olmasıdır” dedi.

Komisyonun ‘çalıştırılmak istenmediğinin’ altını çizen Tanrıkulu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın komisyon görüşmelerine gelmediğini hatırlatarak, “Komisyonda dinlenmesini istediğimiz tanıklar, kamu görevlileri çağrılmadı. Dönemin Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarına, Başbakan tarafından izin verilmediği ortaya çıktı. İki kamu görevlisinin kendilerini TBMM’nin üstünde görmeleri, bilgilerini TBMM ile dolayısıyla toplumla paylaşmamaları Darbeyle ilgili soru işaretlerinin bugün bile yanıtsız kalmasının nedeni oldu” ifadelerini kullandı.

“Tıpkı 12 Eylül gibi 15 Temmuz’la da samimi bir biçimde hesaplaşılmamıştır” diyen Tanrıkulu, tespit ettiği eksiklikleri madde madde şöyle sıraladı:

- Komisyon Temmuz Ayında kurulmasına rağmen AKP tarafından çalıştırılmadı ve çalışmalarına ancak Ekim ayında başlayabildi.

- Komisyon Başkanlık Divanı bütün partiler tarafından oluşturulabilecekken AKP tarafından oluşturuldu. Komisyonun çoğulcu, şeffaf biçimde gündemini oluşturması ve çalışması da engellendi.

“KOMİSYON GÖRÜŞMELERİ YAYINLANMADI, BİZ YAYINLAYINCA DA DAĞITMAKLA TEHDİT ETTİLER”

- Komisyon görüşmelerinin yayınlanmasına yönelik ısrarlı taleplerimiz sistematik olarak reddedildi. Hatta sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız yayınların etkili olması üzerine bu yayınlarımızın yasaklanması, aksi halde Komisyonun dağıtılacağı tehditleriyle karşılaştık.

“AKP KOMİSYONU ÇALIŞTIRILMAZ HALE GETİRDİ”

- Komisyon çalışmalarından rahatsız olan AKP daha süresi varken, ek süre almak mümkünken, Aralık ayı başında ‘Komisyon çalışmaları sonlandırılmalıdır’ açıklamasıyla Komisyon çalıştırılmaz hale getirildi.

- Komisyon, raporunu zamanında yazmadı, geciktirdi. Raporun yazımı üyelerden gizlendi ve uzun bir süreden sonra rapor Komisyon üyelerine tebliğ edildi.

‘KOMİSYON BAŞKANI KORSAN EKLEME YAPTI’

- Muhalefet şerhimizi rapora eklenmek üzere verdikten sonra TBMM tarihinde hiçbir Komisyon çalışmasında görülmemiş bir biçimde Komisyon Başkanı tarafından rapora korsan eklemeler yapıldı.

- Ek görüşlerimizin yazılması istenmesinden sonra, yazdığımız ek görüşler rapora eklendi ancak darbe gerçeklerini ortaya koyan muhalefet görüşlerimizin bir bütün olarak rapora ekli bir biçimde tüm parlamenterlere dağıtılması gerekirken dağıtım işlemi yapılmadı ve TBMM’de görüşülmesi sağlanmadı.