CHP'li Tanrıkulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında ilk defa oynanması planlanan Kürtçe Tiyatro Oyunu BÊRÛ'nun (Yüzsüzler) sahnelenmesine saatler kala yasaklanmasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Tantıkulu'dan Bakan Soylu'ya: Bundan sonra Kürtçe oyunlar yasaklanacak mı?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolarında ilk defa oynanması planlanan Kürtçe Tiyatro Oyunu BÊRÛ'nun (Yüzsüzler) sahnelenmesine saatler kala yasaklanması konusunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Bundan sonra sadece Kürtçe olduğu için hiçbir oyuna izin verilmeyeceği ve Kürtçe oyunların yasaklanacağı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Tanrıkulu, İBB Şehir Tiyatrolarında ilk defa oynanması planlanan Kürtçe Tiyatro Oyunu BÊRÛ'nun (Yüzsüzler) sahnelenmesine saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasını Meclis gündemine getirdi. Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, oyunun Türkiye ve Avrupa’da 3 yıldır farklı yerlerde oynandığını hatırlatarak, “Oyunun yönetmeninin ‘oyunda bir propaganda yok, Dario Fo politik bir yazar, bu zaten biliniyor, oyun sadece Kürtçe olduğu için yasaklandı’ ifadeleri göz önüne alındığında, BÊRÛ (Yüzsüzler) isimli oyunun sadece Kürtçe olduğu için yasaklandığı iddiaları doğru mudur?” dedi.

Tanrıkulu, oyunun yasaklanmasına ilişkin somut bir gerekçe sunulmadığını belirterek, şu soruların yanıtlanmasını istedi:chp-li-tantikulu-dan-bakan-soylu-ya-bundan-sonra-kurtce-oyunlar-yasaklanacak-mi-792712-1.

►Bundan sonra sadece Kürtçe olduğu için hiçbir oyuna izin verilmeyeceği ve Kürtçe oyunların yasaklanacağı iddiaları doğru mudur?

►14 Ekim 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere, özel, devlet ve şehir tiyatrolarına göre toplam kaç oyuna hangi gerekçelerle yasak getirilmiştir?

Tanrıkulu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, “5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi gereğince "İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır" hükmü yer almaktadır” ifadelerini anımsattı.

5 ŞEHİRDE 100'DEN FAZLA SAHNELENDİ

İtalyan yazar Dario Fo’nun eserinden uyarlanan Bêrû, 2017’den itibaren Kürtçe olarak 100’den fazla kez sahnelendi.

Devlet Tiyatroları’nda da 2014’te Türkçe olarak seyirciyle buluşan eser, daha önce Kürtçe olarak İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Ankara ve Batman’da aynı içerikle sergilenmişti.

Yasak kararı sonrası sert tepki veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kırmızı bülten ile aranan bir terör örgütü üyesinin televizyonda çıkıp açıklama yapması serbest. Hiçbir sorun yok. Ama Kürtçe oyun oynayan bir grubun, -ki defalarca oynamış- Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Yani böyle bir şey olmaz. Devlet aklı denen bir şey var. Devlet aklı, devleti yönetenlerin ortaya koyduğu bu akıldır. Yani o yönetenlerin orada ortaya koyduğu akıl, sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez. O aklın; geçerli, akıllı, hukuka uygun ve kanunlara uygun bir şekilde hareket etme ve ortaya akıl koyma mecburiyetleri vardır. Çok üzülüyorum, sıkıntı duyuyorum bunları görünce," demişti.

OYUNUN KONUSU

Dario Fo'nun (Yüzsüz)Klakson Borazan Ve Bırtlar oyunun konusu ise şöyle:

"Oyunda Fiat şirketinin patronu Agnelli, Kızıl Tugaylar teşkilat tarafından kaçırılır. Militanların kullandığı arabanın kaza yapması sonucu Agnelli, aynı fabrikada teknisyen olarak çalışan ve olay yerinde tesadüfen bulunan Antonio tarafından kurtarılır. Fakat Antonio o kargaşada kimliğini olay yerinde unutur… Doktorların çabasıyla Agnelli kurtarılır, ameliyatla yüzü de değiştirilir ancak yüzü artık teknisyen Antonio’nun yüzüdür… Artık ülkenin en zengin patronunun yüzünde bir işçinin yüzü vardır ve komedi başlar…"