CHP’nin Doktor milletvekili Tekin Bingöl, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı kapsamına alınmasına ilişkin yasa teklifinin komisyonda bekletilmesine tepki gösterdi.

CHP'li Tekin Bingöl: Meslekten daha çok siyaset hastalığı öldürüyor

BirGün/Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Tekin Bingöl, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) sağlık çalışanları için meslek hastalığı kapsamına alınmasına ilişkin yasa tekliflerinin AKP eliyle komisyonda bekletilmesine tepki göstererek “Sağlık emekçileri bir bir yaşamını yitirirken onların haklarını ve koruma tedbirlerini ertelemek cinayettir. Göstermelik tedbirlerle yüz binlerce pandemi vakasını sağlık çalışanları karşısında yalnız bırakan iktidar bu sürecin sorumlusudur. Görüyoruz ki meslek hastalığından daha çok siyaset hastalığı öldürüyor. Derhal Covid-19 meslek hastalığı kabul edilerek, emekçilerimizin tedavi, rehabilitasyon ve yaşamlarında oluşan zararının tazmini için hakları verilmelidir” dedi.

CHP ‘li Bingöl, Covid-19 pandemisi ile mücadele eden sağlık çalışanlarının haklarının verilmesine ilişkin sürecin iktidar tarafından uzatılmasına tepki gösterdi. Bingöl, “Halk sağlığı için canla başla mücadele eden sağlık emekçilerimiz salgına karşı korumasız. Virüse yakalanan sağlık çalışanları hızla göreve dönmeye zorlanıyor. Filyasyonda görevli çalışanlar yemek bile yiyemeden kapı kapı koşsa da vakalara yetişemiyor. Personel yetersizliği nedeniyle iş yükü artarken, sağlık emekçilerimizin kendilerini korumaları da zorlaşıyor. Ne izin hakları var ne istifa. İktidar ise onları koruyacak önlemleri almak için gerekenleri yapmakta ağırdan alıyor” şeklinde konuştu.

'ÖNLEMLER YETERSİZ'

Resmi rakamlara göre bile Covid-19 vaka sayısının yarım milyona yanaştığını anımsatan Bingöl, “Gereken adımların atılmadığı ortada. İktidarın pandemi önlemlerinin tamamı ekonomi temelli. Günü kurtarmaya çalışırken halk sağlığını bir an olsun düşünmüyorlar. Sağlık emekçilerimiz ise bu yük altında her geçen gün daha da eziliyor. Resmi rakamlara göre bile 500 bin vaka ve 6 binin üzerinde yaşamını yitiren yurttaşımız var. Gelinen noktada sağlık emekçilerimiz pandemi ile mücadelede bedenen ve psikolojik açıdan tükenme noktasında. Göstermelik kısıtlamaların yetmeyeceğinin farkına varıp acilen ekonomik destek tedbirlerini de alarak ülke çapında bir mücadele hattı çizilmesi gerekiyor” diye konuştu.

'TEDBİRLERİ ERTELEMEK CİNAYETTİR'

Bingöl, “Pandemi nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçilerimizin sayısı 165’e ulaştı. On binlercesi de bu virüsle hem çalıştıkları hastanede hem de vücutlarında mücadele etti. Bu koşullar altında sağlık çalışanlarına sağlanacak hakları ve koruma tedbirlerini ertelemek cinayettir. Derhal Covid-19 meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır. Sağlık emekçilerimizin hak ettikleri yasal haklar verilmeli, her bir vaka gelecek adına kayıt altına alınmalı ve her gün şeffaf olarak paylaşılmalıdır. Sağlık çalışanlarının tedavi, rehabilitasyon ve zararının tazmini süreci yeniden düzenlenmelidir. Bu kapsamda pandemi ile mücadele eden sağlık emekçilerinin çalışma koşulları da düzenlenmeli, mücadele için iş güvenliği önlemleri hızla arttırılmalıdır” dedi.

'SİYASET ÖLDÜRÜYOR'

CHP’nin yasa tekliflerinin de iktidar tarafından komisyonda bekletildiğini vurgulayan Bingöl, “Sağlık emekçileri her gün yaşamını yitirirken iktidarın vurdum duymaz tavırları kabul edilemez. Grup Başkanvekillerimizin imzası ile yaşamını yitiren sağlık çalışanlar için hazırlanan teklif 202 gündür komisyonda bekliyor. Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için CHP’li bütün doktor milletvekillerinin imzasıyla hazırladığı teklif de komisyonda gündeme alınmayı bekliyor. Neyi bekliyorlar? Görüyoruz ki meslek değil siyaset hastalığı öldürüyor. Tüm bu yasa teklifleri masada bekliyorken iktidarın ‘hadi yeniden yasa teklifi hazırlayalım’ tavrı süreci uzatmaktır. Meslek hastalıkları ile mücadele edilebilir ancak siyasetin iki yüzlülüğü ile kısa sürede yüzleşemiyorsunuz. Bir an önce salgının başından itibaren yaşamını yitiren ve hastalanan sağlık emekçilerimiz için yasal düzenlemeler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.