CHP’li Tekin: İstanbul’da 405 dönümlük orman, mera ve yeşil alan yapılaşmaya açıldı

HABER MERKEZİ

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kemerburgaz’da 405 dönüm orman, mera ve yeşil alanın yapılaşmaya açıldığını belirtti.

“İstanbul’da salgını dur durak bilmiyor” diyen CHP’li Tekin, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybetmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son günlerde imar planı tadilatında şuursuzca bir politika izlemeye başladığını ifade etti. Tekin, İstanbul’un geleceği, yerel yönetimler tarafından değil merkezin baskısıyla şekilleniyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlık’ın ormanları korumakla yükümlüğü olduğuna dikkat çeken CHP’li Tekin, “Yıllardır dikey mimariyle İstanbul’un merkezini betona boğanlar, ‘İstanbul’a ihanet ettik’ diyenler bugün merkezde rant alanları bitince yeşil alanları imara açmaya devam ediyor. Bu plan değişikliği ile birlikte, İstanbul’un anayasası olarak bilinen Çevre Düzeni Planı’nı bir kez daha ayaklar altına alınıyor” dedi.

‘DAVA AÇACAĞIZ’

İmar planlarının iptali için dava açacaklarını belirten Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Kemerburgaz’da yapılacak bu düzenlemeyle bölgeye yeni nüfus ve yapı yoğunluğu getiriliyor. Ve bu plan tadilatı ile İstanbul’un Anayasası olarak kabul edilen 2009 yılı Çevre Düzeni Planı yasalara aykırı bir şekilde rant ve ticaret uğruna değiştirilmek isteniyor. İstanbul’un kendi nüfusunu beslemesi mümkün değilken, mevcut tarım alanlarının ve onu besleyen orman ve su varlığının yok edilmesi İstanbul için son şansını da kaybetmesi demektir. Plan yapılırken kamu yararı esas alınır. Bir kentin planı o kentin Anayasası sayılır. Eğer buna uyulmazsa kent planları bilimsel özelliklerini yitirir. Ve böylece çarpık kentleşme ile birlikte yeşil alanlarını yok eden ranta yönelik planların önü alınamaz. Çok acıdır ki bu anlayışın öncülüğünü çevreyi ve kenti koruma görevi üstlenmiş kurum yapıyor.”