Pandora Belgeleri vergi cennetleri sistemini açığa çıkardı. CHP’li Toprak, “Yurttaşa döviz bozdurma çağrısı yapanlar, milyar dolarlarını vergi cennetlerinde istifleyenlere servet affı çıkardıkları için özür dilemelidir” dedi.

CHP’li Toprak: Yurttaşa özür borcunuz var

HABER MERKEZİ

Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun (ICIJ) ortaya çıkardığı gizli belgelerde her geçen gün bir başka tanıdık isme rastlanıyor. ICIJ’ın paylaştığı ve 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belge, vergi cennetleri sisteminin nasıl çalıştığını açık şekilde gözler önüne serdi. ‘Pandora’ olarak adlandırılan belgelerde Türkiye’den de 220 isim yer alıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın servet aktardığı yandaşlarının bile iktidara güvenmeyip, paralarını vergi cennetlerine taşıdığının Pandora Belgeleriyle ortaya çıktığını hatırlattı. Toprak, "Vatandaşa, altınını, dövizini bozdurma çağrısı yapanlar, milyar dolarlarını vergi cennetlerinde istifleyenlere defalarca servet affı çıkarttıkları için milletten özür dilemelidir" dedi.


"Türkiye’de bugüne kadar en kapsamlı servet ve vergisiz kazanç afları, AK Parti hükümetlerince 7 kez çıkartılan Varlık Barışı adı altındaki servet affı yasalarıyla gerçekleştirildi” diyen Erdoğan Toprak'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Pandora Belgeleri adıyla sızan belgelerdeki isimlerin önemli bölümünün hazine ve döviz garantili, davet usulüyle verilen kamu ihaleleriyle kamu-özel iş birliği projelerinden, kamu bankalarının milyarlarca dolarlık kredilerinden beslenen iktidara yakın yandaş müteahhitler, medya patronları olması bir tesadüf mü?"

Bağış mı yoksa bir rüşvet mi belli değil

"Anlaşılan bu kişiler iktidara güvenmedikleri için elde ettikleri servetleri, yüz milyonlarca-milyarlarca doları, vergisiz şekilde vergi cennetlerine taşımışlar. Dövizler, altınlar yurt dışına götürülmüş, malikanelere, lüks gayrimenkullere, yatlara, hesaplara yatırılmış. Yüz milyonlarca dolar, isimsiz birilerine, bir yerlere bağışlanmış! Bu bağışlar, komisyon mu, haraç mı, ihalelerden pay mı, rüşvet mi, hayır-hasenat mı? Meçhul!”

“İktidar, 2006’da Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. Maddesinde yaptığı değişiklikle, vergi cennetlerine para aktarmayı yasallaştırırken, bu paralardan yüzde 30 vergi kesileceğini de yasaya koydu. Ancak Cumhurbaşkanı kararıyla bir gecede vergileri artıran, TBMM’ye 60 maddelik yeni vergi düzenlemeleri gönderen iktidar, nedense yasa uyarınca yayınlanması gereken vergi cenneti ülkeler listesini bugüne kadar yayınlamadığı için, bu madde 15 yıldır uygulanmıyor.”

***

Aydın Doğan’dan Atilla Ciner’e pek çok isim

DW Türkçe’den Pelin Ünker ve Serdar Vardar’ın aktardığına göre ortaya çıkan son belgelerde Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın damadı M. Ali Yalçındağ’dan, CHP’li Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen’e, iş insanları Turgay Ciner ve İnan Kıraç’tan, Beşitaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve ünlü sunucu Reha Muhtar’a tanınmış birçok isim yer alıyor.

Doğan’ın damadı ve Doğan Medya’nın eski CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ’ın da offshore hizmet sağlayıcı Trident Trust’ın müşterisi olduğu ortaya çıktı. Eski ABD başkanı Donald Trump’ın Türkiye’deki iş ortağı olan Yalçındağ, 2018’den bu yana Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyor. Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilk teması kuran isim olarak bilinen Yalçındağ, 2018’de Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’na atanmıştı.

Belgelerde yer alan isimlerden bir diğeri olan Ciner Grubu’nun kurucusu Turgay Ciner’in, oğlu Atilla Ciner’le birlikte Fransa’nın Cannes şehrinin yakınında bulunan Antibes kasabasında bir malike almak için offshore’a başvurduğu ifade edildi.

Forbes’ın 2021 listesinde 1 milyar 800 milyon dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 1750’inci kişisi olan FİBA Grubu’nun kurucusu ve onursal başkanı Hüsnü Özyeğin de Pandora Papers’ta yerini aldı.

Hüsnü Özyeğin, 2019’da şirketlerinin yönetimini devrettiği kızı Ayşecan Özyeğin Oktay ve oğlu Murat Özyeğin’le birlikte Britanya Virjin Adaları merkezli Efit Investment Ltd adlı offshore şirketin sahibi.

Pandora Belgelerinde bir dönem CHP genel başkan yardımcılığı da yapan eski diplomat Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen’in ismi de geçiyor. 2016 yılında yayınlanan Panama Belgeleri sızıntıları, Burak Öymen’in 2008’de Seyşeller’de Carlisle Finance Ltd. adında bir firma kurduğunu göstermişti. Pandora Belgeleri ise Öymen’in en az 10 firma kurduğunu gösteriyor.

Reha Muhtar iddiaları kabul etmedi

Pandora Papers belgelerinde adı geçen isimlerden biri olan Reha Muhtar, konuyla ilgili açıklamada bulundu.

"Hiçbir yerde tek kuruşluk hesabım yok" diyen Muhtar, "Türkiye dışında tek bir kuruşum yok, şirketim yok, hiçbir şeyim yok. Her şeyim Türkiye’de. Yurt dışında 1 dolarlık bile hesabım yok. Ne Londra'da ne ABD’de bir hesabım bulunmuyor" ifadesini kullandı.

Yalnızca Türkiye'deki bir bankanın Paris şubesinde 3 bin avrosunun bulunduğunu belirten Muhtar, "3 bin avroluk cari hesap dışında, yani Türkiye'deki bankanın Paris şubesinde 3 bin avroluk hesap dışında bir şeyim yok. 15 sene önce var olan hesaplarımı Türkiye’ye getirdim, kapattım" dedi.