"Tütündeki Hapis Cezasının Tamamen Kaldırmasına İlişkin Önerge" AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP'li Abdurrahman Tutdere, "Siz kendi üreticinize hapis dayatarak, yasak getirerek bu sorunu çözemezsiniz" ifadelerini kullandı.

CHP'li Tutdere'den AKP'ye tepki: 'Yasakları kaldıracağız' dediniz ama memleketin ekmeğine yasak getirdiniz

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 8.maddesi üzerine açıklamalarda bulundu.

Tutdere, bu yaklaşımın sorunları çözmekten uzak olduğunu belirterek, “Bu teklifin en önemli maddesi 8'inci madde. Bu 8'inci maddede özellikle Türkiye'de sarmalık tütün üretimi yapan, bunu satan, bunu içen bütün yurttaşlarımızı, yüz binlerce insanı yakinen ilgilendirin bir düzenleme var. Burada ne var? Yetki belgesi almadan tütün ticareti yapanlara daha önce üç yıldan altı yıla kadar olan hapis cezası iki yıldan beş yıla düşürülüyor. Sizin bu politikanız, bu yaklaşımınız bu sorunları kesinlikle çözmeyecek, çözmekten de uzaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin verdiği önergesinin sorunu temelden çözecek bir önerge olduğunu belirten ve önergeye destek isteyek Tutdere, “Ben bir çiftçi çocuğu olarak, bir hukukçu olarak, tütünün başkenti olan bir Adıyaman milletvekili olarak söylüyorum: Bu teklifiniz, bu sorunu çözmeyecektir. Siz kendi üreticinize hapis dayatarak, yasak getirerek bu sorunu çözemezsiniz. Cumhuriyet Halk Partisi bu sorunu temelden çözecek teklifi verdi, önergemiz burada. Yerli, tek başına içim özelliğine sahip olan bu tütünü istisna tutalım. Ey AKP'liler, ey tütün üretimi yapılan illerin milletvekilleri neredesiniz? Gelin, bu teklife sahip çıkın, bu iş çözülsün ve bir kez daha da burada konuşulmasın. Buyurun, biraz sonra sizin oylarınızın rengini göreceğiz” dedi.

1800’lü yıllardan 2017 yılına kadarki süreçte tütüne hapis cezasının söz konusu olmadığını ifade ederek tütündeki hukuki süreci anlatan CHP’li Tutdere, şunları söyledi: "Bir hukukçu olarak tütünün tarihsel sürecine baktım. 1800'lü yıllardan, 1930'lu yıllara kadar Türkiye'de tütün kırk iki yıl boyunca Reji İdaresinde. Bu uluslararası kartel, bu yabancı şirket acaba tütün üreticisine hiç hapis getirmiş mi diye baktık. Rejide hapis yok. 1930'lardan sonra Tütün Tekeli Kanunu çıkıyor. Tütün Tekeli Kanunu'nda hapis var mı? Hapis yok; sadece hukuka aykırı, kanuna aykırı davrananlara üç ay tazyik hapsi var. Bakınız, 30 Mayıs 1969 yılında 1177 sayılı Kanun çıkıyor, hapis var mı? Hapis yok, Kaçakçılık Kanunu'na bir atıf var, orada da ceza sadece bir yıl. 2000'li yılların başında IMF'nin dayatmasıyla çıkarılan 4733 sayılı Kanun'da hapis var mı? Yok, sadece idari para cezası var.”

"Tarih 28 Kasım 2017, bu cezayı getiren AKP" diyen Tutdere, "Bu cezanın anası da babası da AKP iktidarıdır. Bu ceza AKP’nin çocuğudur. Hiç kusura bakmayın, siz yasakçı bir partisiniz. 'Yasakları kaldıracağız' dediniz ama memleketin ekmeğine yasak getirdiniz” diye konuştu. konuştu.

Ayrıca, CHP Milletvekilleri tarafından tütündeki hapis cezasının tamamen kaldırmasına ilişkin TBMM Başkanlığı'na sunulan önerge AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.