Çiftçinin 45 lira olarak açıklanmasını beklediği badem taban fiyatının 38 lira olarak belirlenmesinin ardından Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere konu hakkında bir açıklama yaptı

CHP'li Tutdere'den hükümete çağrı: Bademe elveda dememek için gerçek politikalara ihtiyacımız var


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, badem taban alım fiyatlarının beklenenin altında olmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “Badem üreticisi devletten kuruyan ağaçları için destek beklerken, şimdi de taban fiyatları 40 liradan 38 liraya düşürüldü. Hükümetten günübirlik değil, gerçekçi çözüm politikaları bekliyoruz” dedi.

Geçtiğimiz dönem içinde çiftçi borçları ve seçim bölgesinde kuruyan badem ağaçlarını meclis gündemine taşıyan Tutdere, “Çiftçi tarım kooperatiflerine olan borçlarını ödemekte güçlük çekiyor, badem üreticileri fazla yağışlar nedeniyle kuruyan 120 bin ağaç için destek bekliyor. Badem taban fiyatları 40 liradan 38 liraya düştü. Geçen yıldan bu yıla düşerken, gelir fiyatlarının tam aksi yönde artmasını bize kim açıklayabilir? Üreticiler 45 liraya yükselmesini beklerken fiyatların neden düştüğünü bilmiyoruz.” dedi.

120 BİN AĞAÇ KURUMUŞTU

Açıklamasının devamında, çiftçinin emeğinin karşılamadığını belirten milletvekili, “120 binden fazla badem ağacı kurudu. Rakam verecek olursa yalnızca 1 kişinin 1000 ağacının kuruduğunu biliyoruz. Bunu Adıyaman geneline vurursak ciddi bir rakamdan bahsediyoruz. Çiftçiler Bakanlıktan kuruyan badem ağaçlarının yerine yenilerinin verilmesini istedi. Bir ağacın meyve vermesi en az 5 yılı buluyor. Bu emeğin karşılığındaki rakam ise oldukça düşük. 70 bin dekar üzerinde arazimizle rekoltede de üretimde de Türkiye’nin ilk 5 ilinin içindeyiz.” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

Aşırı ve normalin dışındaki yağışlardan da bahseden Tutdere “Bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle bademde büyük bir rekolte oluşmadı. Aşırı yağışlar konusu ise önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız büyük bir sorun olarak önümüzde duruyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle, bu sorunla daha çok karşılaşacağız.” ded.

BADEM DE FINDIK GİBİ DESTEK ALMALI

Badem ağacının da fındıkta olduğu gibi destek kapsamına alınmasını bekliyoruz çünkü Karadeniz için fındık neyse, badem de bizim için odur. Bu politikalarla yerli bademi mumla arar hale geliriz.

ÇİFTÇİLER BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

Geçtiğimiz dönem içinde TBMM Genel kurulunda konuşanTutdere, çiftçilerin rekolte düşüklüğü nedeniyle Ziraat Bankası başta olmak üzere, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödemekte büyük güçlük çektiğini ve kuruyan badem ağaçları nedeniyle badem üreticilerinin fidan desteği beklediğini Tarım ve Orman Bakanlığı ve hükümete hatırlatmıştı.