CHP'li Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu'nda sansür yasasına ilişkin, "Bu yasa, tek kelimeyle bir zulüm yasasıdır" dedi. "İş işten geçmeden bu ayıptan ülkemizi kurtaralım" diyen Tutdere, "Gelin, bu yasa teklifinizi geri çekin, bu yasa teklifinden size hiçbir fayda gelmez" çağrısında bulundu.

CHP'li Tutdere'den 'sansür yasasını geri çekin' çağrısı: Bu yasa, bir zulüm yasasıdır

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen düzenlemeye ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Tutdere, yasa teklifinin 29. maddesiyle yeni bir suç ihdas edildiğini ifade ederek, “Bu teklifin özellikle 29'uncu maddesinde Türk Ceza Kanunu'nda bir değişiklik yapılıyor ve yeni bir suç ihdas ediliyor. Bu suç "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" başlıklı bir suç. Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu? AKP iktidarı, yirmi yıllık iktidarının sonunda neden böyle bir cezai müeyyideye sığınma gereği duydu buna bir bakmak lazım. Tarihe baktığımızda, diğer ülkelere de baktığımızda, özellikle iktidarlar, hükümetler tam da suça bulaştıklarında, yolsuzluklara bulaştıklarında bu tür kanuni düzenlemeleri ihtiyaç olarak gördüklerini ve düzenleme yaptıklarını görüyoruz” dedi.

"AKP iktidarının millete hesap veremeyeceği suçları olduğunu, bundan dolayı da bu yasaya ihtiyaç duyduklarını" dile getiren Tutdere, şunları söyledi: “Amerika Birleşik Devletleri kuruluşundan iki yüz yıl sonra 1971'de bir sansür yasası çıkardı. Amaç neydi? Vietnam'daki savaş suçlularının işlemiş olduğu cinayetlerin üstünü örtmekti; bunun için bu sansür yasasını çıkarmıştı. Bugün, burada da bu yasanın adının sansür yasası olduğunu açık ve net bir şekilde ortaya koymak lazım. Öyle anlaşılıyor ki AKP iktidarının da hesap vermediği ya da bu millete hesap veremeyeceği suçları var, yolsuzları var, hırsızları var onun için böyle bir yasaya ihtiyaç duymuş ve bugün bu yasayı Parlamentoya getirmiş. Burada amaç farklı fikirlere, farklı düşüncelere, gençlerin sosyal medya alanındaki özgürlüklerine baskı getirmek, yasak getirmektir; bunu bütün milletimiz biliyor, bütün halkımız biliyor.”

"BU YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN"

Bu yasadan hiçbir fayda gelmeyeceğinin altını çizen Tutdere, "Gelin, iş işten geçmeden bu ayıptan ülkemizi kurtaralım. Gelin, bu yasa teklifinizi geri çekin, bu yasa teklifinden size hiçbir fayda gelmez. Bakınız, ayarını bozduğunuz kantar bir gün gelecek sizi tartar; bu bir gerçekliktir. Biz bunu nereden biliyoruz? Geçmişte FETÖ'nün baskısıyla bu Meclis'ten geçen kanunlar bütün FETÖ'cüleri yargıladı ve hepsinden mahkûm oldular. Basın ve fikir özgürlüğüne gerçekten sansür getirecek bu yasadan vazgeçmek lazım” ifadelerini kullandı.

CHP olarak düşünce özgürlüğüne yasak getiren bu kanun düzenlemesinin Meclis'ten geçmemesi için direneceklerini vurgulayan Tutdere, şunları söyledi:

“Burada söylenecek çok söz var ama şunu da ifade edeyim: Bundan tam yirmi yıl önce "Yasakları kaldıracağız" diyen bir AKP iktidarının gecenin bu saatinde basına, düşünceye yasak getiren yasasına karşı bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak, muhalefet olarak direniyoruz, direnmeye devam ediyoruz, itirazlarımızı sürdürüyoruz. Öyle anlaşılıyor ki iktidarınızı kaybetmeyle karşı karşıya kaldığınızda zulmünüz artacak; bu yasa, tek kelimeyle bir zulüm yasasıdır. Herkes şunu çok iyi biliyor, milletimiz de çok iyi biliyor; bir yerde zulüm varsa, zulüm artıyorsa direniş de vardır, direniş varsa zafer de yakındır.”